Kadi Heinsalu • 14. jaanuar 1999 kell 22:00

Raske katsumus raamatupidajale

Täna jõuab kätte ravikindlustusmaksete andmike üleandmise tähtaeg haigekassadele, ent Tallinnas on jõudnud oma firma andmed üle kontrollida vaid pooled 13 000 ettevõtte raamatupidajast.

Andmikus tuleb võrrelda ettevõtte ja haigekassa andmeid tasutud maksude ja välja antud haiguslehtede kohta. Varem sai andmed posti panna või lihtsalt haigekassale üle anda.

Tallinna haigekassa koridorid on teist nädalat ummistanud pealinna ettevõtete raamatupidajad. Eile keskpäeval oli järjekorra pikkus üle paarisaja inimese.

«See on raamatupidajate mõnitamine,» ütles üks rohkem kui kaks tundi oodanud naine, jõudes järjekorra etteotsa. «Varsti algab neil lõuna, siis tuleb selle järele oodata,» kurtis ta. «Eile läksid jälle arvutid keset päeva katki.»

Tallinna haigekassa direktor Eve Karmo andis eile korralduse pikendada andmete kontrollimise tähtaega 1. veebruarini. Kuidas pärast seda tähtaega hilinenutega ümber käia, tuleb Karmo sõnul otsustada maksuameti ja keskhaigekassa osavõtul.

Saku raamatupidamisfirma Roland töötaja Marje Endi kurtis, et haigekassa töökorraldus on väga ebamugav, sest firmad on ametnike vahel jagatud algustähtede järgi. «Kui mul on korraga 14--15 ettevõtet, nagu raamatupidamisteenust osutaval konsultatsioonifirmal tavaliselt, tuleb võtta numbrid nelja-viie ametniku juurde ja peale passida, et õigel ajal ette saaks,» seletas Endi.

Eve Karmo sõnul pole võimalik rohkem inimesi haigekassasse tööle võtta, sest andmete kontrollimine on ühekordne töö. Töötajaid ei ole võimalik ka ületunde tegema sundida, kuna nende koormus on niigi suur, väitis Karmo. «Kliendid on raevus, aga minu töötajad on hullumas,» lausus ta.

Raamatupidajad peavad alates aasta algusest tooma ka haiguslehed ise haigekassasse, mille sisseviimisega on Tallinna piirkonnas jäädud hätta. Teine sarnane järjekord on tekkinud endise Tallinna Panga teenindussaali Harju tänaval, mille haigekassa selleks otstarbeks rentis. Järjekord on tekkinud ka haigekassa kaartide väljaandmisel.

«Seda kõike oleks tulnud pilootprojektiga mõnes väiksemas piirkonnas järgi proovida,» lausus Karmo.

Keskhaigekassa direktori asetäitja Vaike Näripea ütles, et situatsioon on paratamatu. «Me ei saa maksuametile maksu üle anda, kui pole andmikke võrreldud,» põhjendas ta.

Näripea sõnul lähevad ettevõtete nimed, kes ei jõua oma andmeid kontrollida, maksuametile erinimekirja ja edaspidi on juba ettevõtete endi mure, kuidas asjad korda ajada.

Hetkel kuum