15 veebruar 1999

Muusikatööstus toodab tulu

Rootsi artistid jõudsid rahvusvahelisele turule 1970. aastatel tänu ABBA-le. 1980. aastatel võttis neilt teatepulga üle Roxette ja 1990. aastatel Ace of Base. Viimasel ajal on väljaspool Põhjalat tuntuks saanud veel Robyn, Cardigans, Meja, Emilia jt, kes esinevad suure eduga Ühendriikide, Jaapani ja Euroopa suurtel turgudel. Samas võib öelda, et just viimase kahe aasta jooksul on Rootsi muusikaeksport saavutanud läbimurde, mida kinnitavad ka arvud. Export Music Swedeni andmetel tõi Rootsi muusika eksport 1997. a sisse 3,5 miljardit ja eelmisel aastal 4,38 miljardit Eesti krooni.

Rootsis tegutsevat viis suurimat plaadifirmat on Jaapani Sony Music, Ameerika Warner Music, Hollandi Polygram, mis hiljuti läks USA Universali kätte, Inglise EMI ja Saksa Bertlesmanni kirjastusele kuuluv BMG Ariola. Kuna põhiliste firmade omanikud on välismaalased, siis on rootslased sunnitud paraku tunnistama, et suur osa muusikatööstuse tuludest voolab riigist välja.

Autor: DI

Hetkel kuum