Rahablog DnB NORD • 17 veebruar 1999

Slovakkia uurib erastamisafääre

Mustas nimekirjas, mille peaminister Mikulas Dzurinda avalikkuse ette tõi, on kaheksa erastamisjuhtu, mille puhul usub uus valitsus, et suudab tõestada seaduserikkumise tõttu riigile tekitatud miljarditesse küündivat kahju. Meciari valitsuse korraldatud ettevõtete müük olevat riigile sisse toonud napilt 6% ettevõtete arvatud turuväärtusest. Süüdistused on esitatud firmade uute omanike ja tippjuhtide vastu.

Nende kaheksa ettevõtte hulka kuulub naftatöötlemisfirma Nafta Gbely, mis Slovakkia avaliku arvamuse järgi on Meciari erastamisvõtete sümboliks. 1996. aastal muudeti valitsuse survel olemasolevat erastamisprojekti ja müüdi aktsiate 45,9% suurune pakk erafirmale Druha Obchodni. Müügisumma oli 2,5 miljardi Slovakkia krooni (ca miljard Eesti krooni) allpool turuväärtust. Kõigele lisaks on ettevõtte majandustulemused uue juhtkonna ametiajal olnud nii kehvad, et aktsiakurss on langenud 2000 kroonilt 1996. aastal praegusele 320 krooni tasemele.

Valitsus tahab saavutada kohtus Nafta Gbely müügi tühistamise. Kui kohus uue valitsuse väiteid kinnitab, võib juhtuda, et naftafirma taasnatsionaliseeritakse. Dzurinda valitsus paljastab ka riikliku gaasiimportija SPP lohaka ümberkäimise riigi varadega. SPP eelmise peadirektori Jan Ducky ajal kaotas riik üle miljardi Slovakkia krooni (ca 400 miljonit Eesti krooni) aktsia- ja obligatsioonidetehingutega.

Ducky, kes oli üks peaminister Vladimir Meciari lähikondlasi, lasti äsja maha. Ei ole välistatud, et mõrval on seos käimasoleva paljastamislainega.

Autor: DN

Hetkel kuum