Toomas Truuverk • 11. aprill 1999 kell 22:00

Börsil valitseb positiivne meeleolu

Lihavõttepühadejärgne vaikne nädal sai ka vaikse lõpu, kui reedel Tallinna börsi päevakäive küündis tagasihoidliku 9,88 miljoni kroonini. Analüütikud loodavad, et uuel nädalal hakkab kauplemine pankade I kvartali tulemuste ootuses (avaldatakse reedel) taas elavnema.

Turg püsis reedel hoolimata vaiksest kauplemisest positiivsel pinnal ja ÄP indeks lõpetas päeva põhinimekirja aktsiate vedamisel 0,74% neljapäevasest sulgemistasemest kõrgemal, 358,97 punktil.

Kahe liideraktsia, Telekomi ja Hansapanga aktsia hind püsis suhteliselt liikumatuna ja ka kauplemine nendega jäi tavapärasest nõrgemaks. Erilist toetust ei tulnud Hansapanga ja Telekomi aktsiale ka välisbörsidelt.

Investorite tähelepanu võitsid rohkem Ühispanga, Norma ja Merko Ehituse aktsia. Ühe põhjusena võib siin välja tuua elava kauplemise nende aktsiatega Frankfurdi ja Müncheni börsil.

Päev enne aktsionäride koosolekut vahetas Saksamaal omanikku 67 046 Ühispanga aktsiat koguväärtusega ca 1,68 mln kr. Aktsia hind kerkis seal 25 kroonile, Tallinnas sulgus Ühispanga aktsia reede õhtul 24,8 kroonil.

Investorid muudab ettevaatlikuks ja pärsib kauplemisindu kindlasti praegune üldkoosolekute periood. Ühispanga puhul spekuleeriti viimastel päevadel võimaliku puhastusega panga tippjuhtkonnas. Laupäevane aktsionäride koosolek mingeid muutusi endaga siiski kaasa ei toonud ja see peaks investoritele Ühispanga aktsia suhtes kindlust lisama.

Mitme positiivse uudise koosmõjul tõusis reedese kauplemispäeva edukaimaks Saku õlletehase aktsia. Korraliku käibe (1,26 mln kr) juures kerkis aktsia hind päevaga 8,8%, 44,5 kroonile. Põhjusteks oli siin reede hommikul avaldatud Ühispanga analüüs, mille kohaselt võiks Saku õlletehase aktsia hind olla 56 krooni tasemel. Pärast böripäeva lõppu tuli dividenditeatega lagedale aga firma ise -- dividendideks makstakse 4 kr aktsia kohta. Seega tasuks ka täna Saku aktsiat silmas pidada.

Hetkel kuum