Kristi Malmberg • 8. juuni 1999 kell 22:00

Koalitsioon ei toeta Toomsalu

Toomsalu ettepaneku tõttu lükkus eile riigikogus edasi Eesti Panga eelmise aasta majandusaruande kinnitamine. «Selle ettepaneku ajendiks on negatiivne lisaeelarve, mis oluliselt kärbib sotsiaal- ja regionaalprogramme,» selgitas Toomsalu. «Eesti üldine finantsolukord on kindlasti olulisem Eesti Panga heaolust.»

Rahanduskomisjoni esimehe Kalle Jürgensoni hinnangul on aga tegemist tüüpilise kommunisti käitumisega, kellele tekib kohe mingi kihelus hinge, kui kellelgi on raha ja see pole neilt veel ära võetud. «Koalitsioon sellist ettepanekut ei toeta,» kinnitas Jürgenson. «Eesti Pangal on väga palju olulisi ülesandeid täita ja neid ei saa kuidagi kahtlustada raha ebaotstarbekas kasutamises.»

Eesti Panga infoosakonna juhataja Andrus Kuusmann avaldas lootust, et tekkinud väike segadus kiiresti laheneb. «Seaduse kohaselt jagab keskpanga kasumit Eesti Panga nõukogu,» lisas Kuusmann. «See 406 mln läheb nõukogu otsusega keskpanga erireservi.»

Mullusest kasumist ei tee Eesti Pank riigieelarvesse eraldist vastavalt kokkuleppele valitsusega, sest 1997. aasta kasumist eraldas pank riigieelarvesse kolm korda suurema summa tavapärasest ehk 90 mln krooni.

Eesti Panga aastaaruanne läheb uuesti parlamendisaali järgmisel nädalal ja Kuusmanni hinnangul jõuab riigikogu selle enne suvepuhkust kindlasti ka kinnitada.

Hetkel kuum