ÄP fototoimetus • 8. juuni 1999 kell 22:00

Venemaa tõi Orklale kahju

Eelmise aasta sama ajavahemikuga võrreldes oli Orkla maksude-eelne kasum 527 miljoni võrra väiksem ehk 795,9 miljonit Eesti krooni. Tulemuse aitasid päästa toiduaine- ja meediaüksus. Orkla kontserni koosseisu kuuluvad Orkla Foods (toiduained), Orkla Drikkevarer (joogid), Orkla Brands ja Orkla Media, mis annavad firma 16,3 miljardi krooni suurusest kvartali kogukäibest vastavalt 5,6 miljardit, 2,9 miljardit 2,4 miljardit ja 1,87 miljardit krooni.

Orkla sai BBH omanikuks, kui ostis 1995. a Rootsi Volvolt Prippsi. Orkla konserni kuuluv Pripps/Ringnes on võrdsetel alustel Soome Hartwalliga BBH omanik.

Õlleturul teeb Orklale muret mitu asjaolu. Esiteks kuulub BBH-le peale Baltimaade Venemaal ja Ukrainas mitu õlletehast, mis Venemaa rublakriisi tõttu on olnud raskustes. Vaatamata sellele, et BBH tootmismaht kasvas 25%, sõid rubla ja grivna odavnemine tulud ära ning BBH nelja kuu käive kahanes kokku 31%.

Põhjamaades piiravad õlletarbimist jällegi kõrged õllemaksud, mis Norras on Euroopa suurimad ja Rootsis kaks korda kõrgemad kui Taanis ja kaheksa korda kõrgemad kui Saksamaal. Sel põhjusel moodustab näiteks Rootsi õlletarbimisest 15--20% inimeste eraviisiliselt riiki sisse toodud õlu.

Norras kuulub Orklale 59% õlleturust ja 24% karastusjoogiturust. Rootsis on vastavad näitajad 39% ja 20%. Eestis on BBH-le kuuluva Saku Õlletehase käes 50% turust ning ASi Viru Õlu ja Soome Olvile kuuluva ASi A Le Coqi käes kummalgi 20%.

Autor: ÄP

Hetkel kuum