13. juuni 1999 kell 22:00

Maailmamajanduses mõnusamad meeleolud

Äripäeva arvates näitavad viimase aja arengud seda, et pärast Aasia kriisi teravalt päevakorda tõusnud ülemaailmse majanduskriisi oht on kahanenud.

Värskeim uudis toetamaks kriisohu vähenemist oli läinudnädalane Jaapani majanduse planeerimise agentuuri teade, et riigi SKT kasvas aasta esimeses kvartalis 1,9%, mis aastale ümber arvutatuna teeb koguni 7,9%.

Üllatavalt tugev kasv, mis näitab, et maailma suuruselt teine majandus on pärast kaheaastast langust taas tõusuteel. Siiski suhtub osa analüütikuid sellesse ettevaatlikult, nähes Jaapanis küll positiivset märki, mis võib trendi näidata. Jaapanis on veel palju probleeme, kasvõi endiselt kummitav vähene sisetarbimine või pensionikindlustuse alafinantseeritus, millele viitab kõrvalolevas küsitluses pankur Rain Lõhmus.

Ka majanduse koostöö ja arengu organisatsioon OECD on oma mais avaldatud poolaastaraportis Jaapani suhtes skeptilisem, mööndes siiski, et Aasia on majandusraskustest üle saanud oodatust kiiremini. Ja Brasiilia finantsvapustuste mõju maailmale oli ootamatult väike.

Euroopas näeb OECD pärast 1998. aasta langust taas majanduskasvu kiirenemist, ennustades isegi, et Euroopa edestab tuleval aastal USAd.

Euroopa majandust mõjutab enim Saksamaa, kes teatas I kvartalis 0,4protsendisest majanduskasvust. Hoolimata Saksamaad ikka veel vaevavatest ühinemisvaludest on see ikkagi omamoodi valguskiir tunneli lõpus, sest majanduslangus on ületatud.

Euroopa majandust peaks elavdama olukorra stabiliseerumine Kosovos. Sõja jätkumine oleks hävitavalt mõjunud konflikti tõttu juba piisavalt kannatanud Balkani ja Kagu-Euroopa riikidele.

Suurim küsimärk on investorite ja analüütikute jaoks USA. Probleem, mida viimati võimendas Stockholmis majandusprofessor Paul Krugman -- kas USA majandus on üle kuumenenud -- püsib rohkem või vähem teravalt päevakorral. Samas on New Yorgi börsindeks viimasel ajal tublisti tagasi tõmmanud. USA mulli meenutav efekt on mõistetav seal hoogsalt areneva new economy tõttu. Euroopa turud on konservatiivsemad ja jäigemad.

Raske on ennustada, mis suunas areneb Venemaa. Tõsi, sealsetel kõikumistel maailmamajandusele katastroofilist mõju pole. Venemaa ebastabiilsust arvestades minnakse sinna enamasti vaid riskikapitaliga ja Vene turul on rohkem emotsionaalne mõju. Pigem võib Venemaaga seoses oodata vastupidist protsessi -- kui maailmal läheb hästi, hakkab Venemaalgi paremini minema.

Maailmamajanduse mikroskoopiline osa Eesti peab eelkõige oma siseprobleemidega hakkama saama. Väljastpoolt tema kohale kõuepilvi tõusmas näha ei ole.

Hetkel kuum