• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Maailmamajanduses mõnusamad meeleolud

  Äripäeva arvates näitavad viimase aja arengud seda, et pärast Aasia kriisi teravalt päevakorda tõusnud ülemaailmse majanduskriisi oht on kahanenud.
  Värskeim uudis toetamaks kriisohu vähenemist oli läinudnädalane Jaapani majanduse planeerimise agentuuri teade, et riigi SKT kasvas aasta esimeses kvartalis 1,9%, mis aastale ümber arvutatuna teeb koguni 7,9%.
  Üllatavalt tugev kasv, mis näitab, et maailma suuruselt teine majandus on pärast kaheaastast langust taas tõusuteel. Siiski suhtub osa analüütikuid sellesse ettevaatlikult, nähes Jaapanis küll positiivset märki, mis võib trendi näidata. Jaapanis on veel palju probleeme, kasvõi endiselt kummitav vähene sisetarbimine või pensionikindlustuse alafinantseeritus, millele viitab kõrvalolevas küsitluses pankur Rain Lõhmus.
  Ka majanduse koostöö ja arengu organisatsioon OECD on oma mais avaldatud poolaastaraportis Jaapani suhtes skeptilisem, mööndes siiski, et Aasia on majandusraskustest üle saanud oodatust kiiremini. Ja Brasiilia finantsvapustuste mõju maailmale oli ootamatult väike.
  Euroopas näeb OECD pärast 1998. aasta langust taas majanduskasvu kiirenemist, ennustades isegi, et Euroopa edestab tuleval aastal USAd.
  Euroopa majandust mõjutab enim Saksamaa, kes teatas I kvartalis 0,4protsendisest majanduskasvust. Hoolimata Saksamaad ikka veel vaevavatest ühinemisvaludest on see ikkagi omamoodi valguskiir tunneli lõpus, sest majanduslangus on ületatud.
  Euroopa majandust peaks elavdama olukorra stabiliseerumine Kosovos. Sõja jätkumine oleks hävitavalt mõjunud konflikti tõttu juba piisavalt kannatanud Balkani ja Kagu-Euroopa riikidele.
  Suurim küsimärk on investorite ja analüütikute jaoks USA. Probleem, mida viimati võimendas Stockholmis majandusprofessor Paul Krugman -- kas USA majandus on üle kuumenenud -- püsib rohkem või vähem teravalt päevakorral. Samas on New Yorgi börsindeks viimasel ajal tublisti tagasi tõmmanud. USA mulli meenutav efekt on mõistetav seal hoogsalt areneva new economy tõttu. Euroopa turud on konservatiivsemad ja jäigemad.
  Raske on ennustada, mis suunas areneb Venemaa. Tõsi, sealsetel kõikumistel maailmamajandusele katastroofilist mõju pole. Venemaa ebastabiilsust arvestades minnakse sinna enamasti vaid riskikapitaliga ja Vene turul on rohkem emotsionaalne mõju. Pigem võib Venemaaga seoses oodata vastupidist protsessi -- kui maailmal läheb hästi, hakkab Venemaalgi paremini minema.
  Maailmamajanduse mikroskoopiline osa Eesti peab eelkõige oma siseprobleemidega hakkama saama. Väljastpoolt tema kohale kõuepilvi tõusmas näha ei ole.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Neeme Korv: tule, Karis, appi!
Eestis on liider, kelle vaimne ja poliitiline kapital võimaldab kui mitte vaktsineerimises kõhklejaid ümber veenda, siis kindlasti selgitada, mille suhtes tasub olla kriitiline, mida lugeda ja keda kuulata. President Alar Karis ei saa ega tohi jääda praeguses ülitõsises tervisekriisis kõrvale, kirjutab Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv.
Eestis on liider, kelle vaimne ja poliitiline kapital võimaldab kui mitte vaktsineerimises kõhklejaid ümber veenda, siis kindlasti selgitada, mille suhtes tasub olla kriitiline, mida lugeda ja keda kuulata. President Alar Karis ei saa ega tohi jääda praeguses ülitõsises tervisekriisis kõrvale, kirjutab Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv.
Kliimaidud on kaasanud tänavu rekordiliselt investeeringuid
Kliimamuutuse vastu võitlevad tehnoloogiafirmad on kaasanud sel aastal rekordilised 32 miljardit dollarit investeeringuid, vahendab CNBC.
Kliimamuutuse vastu võitlevad tehnoloogiafirmad on kaasanud sel aastal rekordilised 32 miljardit dollarit investeeringuid, vahendab CNBC.
Euroopa Ravimiamet alustab koroonaravimi kiirendatud hindamist
Euroopa Ravimiameti inimravimite komitee on alustanud Merck Sharp & Dohme ja Ridgeback Biotherapeuticsi täiskasvanute COVID-19 raviks välja töötatud suukaudse viirusvastase ravimi molnupiraviiri kiirendatud hindamisprotseduuri,
Euroopa Ravimiameti inimravimite komitee on alustanud Merck Sharp & Dohme ja Ridgeback Biotherapeuticsi täiskasvanute COVID-19 raviks välja töötatud suukaudse viirusvastase ravimi molnupiraviiri kiirendatud hindamisprotseduuri,
Soome president kohtub reedel Putiniga
Pärast Soome presidendi Sauli Niinistö tänast kohtumist NATO peasekretäri Jens Stoltenbergiga andis presidendi kantselei teada, et reedel kohtub Niinistö Moskvas Venemaa presidendi Vladimir Putiniga.
Pärast Soome presidendi Sauli Niinistö tänast kohtumist NATO peasekretäri Jens Stoltenbergiga andis presidendi kantselei teada, et reedel kohtub Niinistö Moskvas Venemaa presidendi Vladimir Putiniga.