Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Laari haldusreform kännu taga kinni

  Peaminister Mart Laar avaldas reedeses Postimehes teesid «Eesti vajab tulevikku suunatud otsuseid». Oma kommentaaris puudutas ta liitumist WTOga, põllumajanduse ja hariduse edendamist, pensionireformi ja kaitsekulutuste suurendamist ning haldusreformi.
  Äripäeva arvates on peaministri poolt esile tõstetud valdkondades jäänud valitsuse tegevus kõige tagasihoidlikumaks haldusreformi läbiviimise osas.
  Mart Laar räägib Eesti haldussuutlikkuse suurendamisest, efektiivsusest, ja õigesti räägib. Meie omavalitsused on, pehmelt öeldes, läinud ülekäte. Valdade ja linnade laenuvõtmine on olnud ülimalt ekspansiivne. Algatatud projektide põhjendatus on jäänud nõrgaks. Kumab läbi suhtumine, et pärast meid ehk sügisesi valimisi tulgu või veeuputus. See on üks põhjusi, miks on üldvalitsuse puudujääk suurenenud 8 protsendini sisemajanduse kogutoodangust.
  Hea pretsedent oleks mõne omavalitsuse pankrot, aga seda siiski ei juhtu, sest puudub vastavasisuline seadus, mis võimaldaks pankrotimenetluse alustamist omavalitsuse suhtes.
  Samas on mitmed teoreetikud väitnud, et rasketel aegadel peabki riik kulutusi suurendama, haaret laiendama, inimesi rohkem oma teenistusse võtma. Kui alustada kohapeal suurejoonelisi projekte, saavad inimesed tööd ja palka. Siis läheb raha kiiresti käibesse, suureneb tarbimine ja seeläbi pannakse alus uuele tootmisele.
  Varem on haldusreformiga välja tulnud eksministrid Jaak Leimann, Mart Opmann, Raivo Vare. Aga koorem jäi kännu taha kinni. Mõned vallad siiski ühinesid vabatahtlikult. Uus valitsus rääkis esimese asjana teede- ja sideministeeriumi ning majandusministeeriumi ühendamisest. Sinnapaika on see jäänudki, kumbki ministeerium peab ennast tähtsamaks. Mida võikski bürokraatialt oodata, kui enese alalhoiuinstinkti?
  Otsese ütlemisega siseminister Jüri Mõis on rääkinud selgesõnaliselt keskvalitsuse võimu suurendamisest kohalike omavalitsuste arvel. Kui see ei kärbi kohapealset initsiatiivi, ent suudab asjatule kulutamisele päitsed pähe panna, tuleb seda ideed tervitada. Haldusreformile peab hoo sisse lükkama keskvalitsus, sest enamik omavalitsusi ei ole ise sellest huvitatud.
  Mart Laar peab olema haldusreformi teeside elluviimisel konkreetne. Kõik me oleme lugenud teravmeelse unistaja L. Carrolli raamatut «Alice imedemaal». Seal on öeldud: selleks, et paigal seista, tuleb kiiresti joosta. Laari võrdlused kiirusest ja kiirendusest on igati sisukad, loodame, et need ei jää unistuseks.
 • Hetkel kuum
Sirle Truuts: loome ettevõtjatele neljanda pensionisamba
Ettevõtjatele tuleks luua neljas pensionisammas ehk ettevõtja pensioni investeerimiskonto, kuhu on võimalik suunata aastas maksuvabalt vähemalt 10% kasumist, kirjutab koolitaja ja mentor Sirle Truuts arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Ettevõtjatele tuleks luua neljas pensionisammas ehk ettevõtja pensioni investeerimiskonto, kuhu on võimalik suunata aastas maksuvabalt vähemalt 10% kasumist, kirjutab koolitaja ja mentor Sirle Truuts arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Hotellid: turistid tulevad vaikselt tagasi, aga piisavalt palju raha ei saa neilt veel küsida
Turistid tulevad vaikselt Eestisse tagasi ja hotellide käive on taastunud kriisieelsele tasemele, kuid hotellide juhid tõdevad, et nad pole saanud hindu tõsta piisavalt, et see kataks aina suurenevaid kulusid. Tulevast suvest sõltub palju, sest rahapuhvrid on hotellidel koroonakriisis kokku kuivanud.
Turistid tulevad vaikselt Eestisse tagasi ja hotellide käive on taastunud kriisieelsele tasemele, kuid hotellide juhid tõdevad, et nad pole saanud hindu tõsta piisavalt, et see kataks aina suurenevaid kulusid. Tulevast suvest sõltub palju, sest rahapuhvrid on hotellidel koroonakriisis kokku kuivanud.
Balti koondindeks alustas nädalat langusega
Baltic Benchmark langes päeva lõpuks 0,3%. Riia börs lõpetas päeva ainsana plussis, tõustes 0,7%. Tallinna ja Vilniuse indeksid sulgusid mõlemad 0,2% miinuses.
Baltic Benchmark langes päeva lõpuks 0,3%. Riia börs lõpetas päeva ainsana plussis, tõustes 0,7%. Tallinna ja Vilniuse indeksid sulgusid mõlemad 0,2% miinuses.
Reaalajas börsiinfo
Lillemüüja laseb pikalt tegutsenud äri pankrotti: pole enam mõtet
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Madis Müller: juht saavutab tulemusi läbi teiste inimeste "Juhi juttude" intervjuu!
Eesti Panga presidendi Madis Mülleri tippjuhiks saamise tee on olnud ebatraditsiooniline. Enne asepresidendiks saamist polnud ta varem olnud ühegi inimese administratiivne juht ega ülemus.
Eesti Panga presidendi Madis Mülleri tippjuhiks saamise tee on olnud ebatraditsiooniline. Enne asepresidendiks saamist polnud ta varem olnud ühegi inimese administratiivne juht ega ülemus.
“Äripäev eetris”: Scholz tegi end tankidega veiderdamisega lolliks
Pikk venitamine ukrainlastele tankide lubamisel on teinud lolliks eelkõige Saksa liidukantsleri Olaf Scholzi enese, kuid sakslaste suhtes on tekkinud skepsis, kas nende peale saab üldse loota, leidsid ajakirjanikud saates “Äripäev eetris”.
Pikk venitamine ukrainlastele tankide lubamisel on teinud lolliks eelkõige Saksa liidukantsleri Olaf Scholzi enese, kuid sakslaste suhtes on tekkinud skepsis, kas nende peale saab üldse loota, leidsid ajakirjanikud saates “Äripäev eetris”.
Baltic Workboats hakkab pärast Soome ettevõtte ostu suuremaid laevu ehitama
Saaremaal asuv laevaehitusettevõtte Baltic Workboats ja Soome Työvene Oy lõid ühiselt uue firma Nordic Yards Group, mis hakkab Nasva ja Uusikaupunki tehastest turule tooma kuni 120meetriseid laevu.
Saaremaal asuv laevaehitusettevõtte Baltic Workboats ja Soome Työvene Oy lõid ühiselt uue firma Nordic Yards Group, mis hakkab Nasva ja Uusikaupunki tehastest turule tooma kuni 120meetriseid laevu.

Olulisemad uudised

Kas maksuamet küsis maksupettust? "Me ei saa seda aktsepteerida"
Kas maksuamet küsis toitlustus- ja majutusasutuselt valearvet, et erisoodustusmaksu tasumist vältida? Äripäev küsis ametilt otse, kuid sai ümara vastuse.
Kas maksuamet küsis toitlustus- ja majutusasutuselt valearvet, et erisoodustusmaksu tasumist vältida? Äripäev küsis ametilt otse, kuid sai ümara vastuse.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.