5. oktoober 1999 kell 22:00

Kas ettevõtjatele muutub pangast laenu saamine lihtsamaks?

Laenupoliitikas on muudatus -- peale otsese laenuriski hakkame toetama ettevõtte finantsvoogusid teiste finantsinstrumentidega: faktooring, liising, kaubavahetuse finantseerimise instrumendid jne.

Mis rahasaamisse puutub, siis pärast idaturu kriisi on ettevõtted alalhoidlikumad oma juhtimises ja kulude kontrollis, on palju paremini hakatud analüüsima oma rahavoogusid. Mis tähendab ka seda, et pangaga saadakse suhteliselt kiiresti kokkuleppele. Võib tõesti öelda, et on lihtsam laenu saada. Me ei pea äriplaani edasi arendama, vaid saame juba ettevõtja infost teha oma kiire analüüsi ja panna asja otsustamisetappi.

Pärast turgude optimeerimist ettevõtluses ei olnud arusaadavatel põhjustel investeerimissoovi. Teise poolaasta algusest on jälle soov investeerida ja efektiivistada.

Kolmanda kvartali lõpunumbreid analüüsides võib vähemalt Hansapangas märgata selget tõusu, erinevate instrumentidega on kõvasti finantseeritud ettevõtlust. See näitab, et ka laenuportfellid suurenevad.

Kui vaadata nende uudiste taustal, et hakatakse rohkem eraisikutele laenu andma, siis vaevalt, et sellisele keskmise suurusega ettevõtjale nüüd seetõttu asi lihtsamaks peaks minema. Ilmselt neile ettevõtjatele, kes vajavad nii vähe laenu, et nad seda eraisikuna võivad saada, aga see sihtgrupp vist ei ole kuigi oluline.

Mina isiklikult lähemal ajal ettevõtjatele laenusaamise protseduuri lihtsustamist ei näe. Pigem on endiselt väga oluline äriplaani kvaliteet ja firma perspektiiv. Ilmselt küll intressimäärad võiksid minna vähehaaval veel sõbralikumaks. Aga tingimused siiski veel niipea lihtsamaks ei muutu. Nii et ettevõtjate jaoks -- minul on küll selline tunne -- lähemal ajal midagi kergemaks ja lihtsamaks ei muutu.

Laenamisse suhtutakse siiski küllalt ettevaatlikult ja see ilmselt ka nii jääb. Raha paigutamise koha pealt on see eraisikulaenuturg uus võimalus, kuhu saab natuke üleliigset raha panna. Ja arvestades, et ta on riskantsem, on siis ka intressimäär natuke kõrgem. Ja siis ilmselt juhitakse seda lihtsalt portfelli põhimõttel, et mingisugune protsent, mis n-ö on ette nähtud halvaks minema, see ka läheb. Ehk siis jääb normaalne marginaal veel alles.

Olulist ja kiiret laenuportfellide mahu kasvu ei ole küll põhjust oodata praegu.

Hetkel kuum