Ülo Toomsalu • 5. aprill 2000 kell 5:53

Maksuvaba tulu sõltub uuel aastal laste arvust

Valitsus jõudis eile hilisõhtul üksmeelele, et järgmisest aastast peavad vanemad saama oma palgalt maksuvaba tulu sõltuvalt peres sirguvate laste arvust, kirjutab Eesti Päevaleht.

Selle koalitsioonileppe punkti täitmine lööb 2001. aasta riigi ja kohalike omavalitsuste eelarvetesse augu, mille suurus võib ulatuda 500 miljonist ühe miljardi kroonini.

Kuna valitsus veel vaidleb, kas toetada kõiki või ainult paljulapselisi perekondi ja millises ulatuses, pole selle muudatuse maksumus veel teada.

Tulumaksuvaba miinimumi sidumine laste arvuga peres on Isamaaliidu idee, mille vajalikkuses on varem kahelnud Reformierakond. Koalitsioonipartner peab õigemaks ja kergemini hallatavaks laste otsetoetamist.

'See on Isamaaliidu üks tähtsamaid lubadusi, mida koalitsioonipartnerid peavad arvestama. Reformierakond seda ei blokeeri,' ütles rahandusminister Siim Kallas. 'Küsimus on selles, kuidas lubadust teoks teha.'

Kõne all on olnud eri toetamise variandid, millest mõne hinnaks oleks miljard krooni, märkis Kallas. Tema sõnul võiks toetust anda alates kolmandast lapsest.

Isamaaliitlasest rahanduskomisjoni liikme Kalle Jürgensoni sõnul peaksid maksuvabastuse saama ka ühe või kahe lapsega pered. 'Idee on selles, et riik ja ühiskond väärtustavad kõigi laste kasvatamist,' märkis Jürgenson. 'Skeeme on mitu, lahendus sõltub sellest, kui palju eelarve välja kannatab.' Tema hinnangul läheb see tulumaksuvabastus järgmisel aastal maksma 500-700 miljonit krooni.

Hetkel kuum