Inno Tähismaa • 12. aprill 2000 kell 11:49

Edukamad välisosalusega ettevõtted saavad homme auhinna

Eesti Välisinvesteeringute Agentuur kuulutab homme välja 1999. aasta tulemuste põhjal Eesti edukamad välisosalusega ettevõtted, teatas agentuur.

Peaauhinna nominentideks on Eesti Telekom Grupp, Elcoteq Tallinn, Hansapank, Kunda Nordic Tsement, Tartu Õlletehas ning Tolaram Grupp.

Konkursi 'Välisinvestor 1999' pidulikul tseremoonial antakse üle viis auhinda - auhinnad suurima investeeringu, ekspordi arendamise, töökohtade loomise ja toodangu innovatiivsuse eest ning konkursi peaauhind.

Eesti Välisinvesteeringute Agentuuri direktor Agu Remmelgi hinnangul oli 1999. aasta Eestile välismaiste otseinvesteeringute seisukohast väga edukas. 'Kui mitte arvestada erakorralisi investeeringuid Eesti pangandusesektorisse 1998. aastal, oli möödunud aasta tulemus rekordiline võrreldes kõigi eelnevatega.'

'Head meelt valmistas ka asjaolu, et välisinvestorid ise hindasid 1999. aasta tulemusi kõrgelt', lisas Remmelg. Välisinvestori konkursi raames korraldatud uuringu kohaselt oli 94 protsenti välisosalusega ettevõtetest rahul Eestisse tehtud investeeringutega.

Välismaiseid otseinvesteeringuid tehti Eesti Panga andmeil 1999. aastal Eestisse ligi 4,5 miljardit krooni väärtuses. 25,5 protsenti otseinvesteeringutest suunati tööstuse, 24,5 veonduse, laonduse ja side ning 20,5 rahanduse sektorisse. Peamised välisinvestorid olid tavakohaselt Soomest ja Rootsist. Neist riikidest tuli 70 protsenti kõigist otseinvesteeringutest.

1999. aasta lõpuks oli Eestisse tehtud välisinvesteeringuid kokku 81,6 miljardit krooni, sellest otseinvesteeringuid 38 miljardi krooni eest. Kõigist otseinvesteeringutest 41 protsenti pärines Rootsist, 30 protsenti Soomest ning Taanist ja USA-st 4 protsenti.

Hetkel kuum