12. aprill 2000 kell 22:00

Kas füüsilise isiku tulumaks tuleb avalikustada?

Kui inimesel midagi varjata ei ole, pole vahet, on see avalik või mitte. Teine asi on, mis selle infoga peale hakatakse. Esimest korda on kindlasti eriti põnev lugeda, kui palju keegi on teeninud ja selle pealt maksu maksnud. Aga ma ei kujuta ette, mis see ühiskonnale annab.

Üks asi on, et avalikustatakse, kui palju keegi on maksnud ja naabrivalve hakkab vaatama, et mismoodi ta üldiselt elab. Aga selleks on minu arvates varade deklareerimise tee tunduvalt parem. Ühiskondlik kontroll on küll tore idee, aga tulumaksu avalikustamine sellele eriti kaasa ei aita.

Minul isiklikult ei ole tulumaksu avalikustamise vastu midagi. Register on register ? esimese hooga on huvitav, pärast harjuvad kõik ära, et see info on avalik.

Võiks avaldada. Kuigi teisest küljest on Eesti ühiskond alles arenemise teel ja eestlase kõige suurem vaenlane on ju teine eestlane. Kui tulumaks on avalik, tekib kadedus, mis ei vii Eestis kahjuks edasi. Ega Eesti inimene ei vaata, kust teine selle tulu on saanud, kas tööga või muuga ? ta näeb numbrit ? oi kui palju, hakkame aga maha lõikama. Sotsialismust on veel palju inimeste sisse jäänud. Kõik peavad ikka ühepikkused olema ja ühte jalga käima. Ühiskond ei ole veel valmis.

Samas ? kes on ausalt teeninud, sellel pole varjata midagi.

Minul isiklikult ei ole selle vastu midagi. Aga on ju kombeks öelda, et ei ole ilus sorida teise inimese rahakotis, ja kui me tulumaksu avalikustame, saame kohe välja arvutada, kui palju keegi teenib. Kas meie inimesed on valmis selleks, igasugu kiibitsejaid võib tekkida.

Kui selle tulemusel hakkaks rohkem maksu laekuma ja väheneks maksupettused, on see see igati teretulnud. Teistpidi, arvestades meie ühiskonda, kas me kõik tahame, et igasugused kandilised ja sulelised teavad, palju me teenime.

Mina tervitan seda otsust, aga ma panen ennast ka teiste olukorda, ja oponendina räägiksin teist juttu.

See võiks olla avalik info. Aga on räägitud ka sellest, et see võib-olla ei näita tegelikke üksikisiku kulusid, mis inimene võib sel aastal teha. See on see kulude järgi maksustamise printsiip, et tehakse kulusid rohkem, kui deklareeritakse tulu. Aga eks ta mingi pildi ikkagi näitab. Praegune maksukorralduse seadus keelab väljastada andmeid maksumaksja nõusolekuta.

Võib-olla see parandab maksude laekumist. Aga võib-olla ei peaks siiski kõigi tulumaksu avalikustama, vaid ainult avaliku elu tegelastel. Mingi põhjus peab olema, miks nad on avalikud. Ta peaks ikkagi kuidagi reguleeritud olema. Lihtsalt kusagile mingi nimekiri riputada 100 või 1000 esimesega, sellel ei ole mõtet.

Hetkel kuum