17. aprill 2000 kell 14:34

Valitsus jätab õppelaenu summa ja väljastamise korra muutmata

Rahandusministeerium teeb nii pankade kui üliõpilaste jäkuva vasuseisu tõttu valitsusele ettepaneku võtta tagasi riigikogu menetluses oleva seadusemuudatuse, mille vastuvõtmisel oleks kasvanud õppelaenu suurus ja üliõpilase omavastutus laenu võtmisel, teatas ministeeriumi pressiteenistus.

Eelnõu vastuvõtmisel oleks riik taganud laenu tänase 100% asemel vaid 80% ulatuses. Rahandusministeeriumi hinnangul oleks see parandanud laenude kvaliteeti, sest riskivaba laenu andmisel puudub pankadel huvi kontrollida käenduste adekvaatsust.

Pangad on aga seisukohal, et seadusemuudatuse vastuvõtmise järel peab õppelaen olema tagatud kinnisvaraga või esitab pank käendajate suhtes nii kõrgeid nõudmisi, et paljudel üliõpilastel pole võimalik laenu saada.

Üliõpilaskondade esindajate hinnangul peavad õppelaenu väljastamis- ja käendamistingimused jääma samaks, kuna see on olulisem, kui laenusumma suurendamine.

Hetkel kuum