Inno Tähismaa • 28. aprill 2000 kell 11:14

Parima eksportööri tiitlile kandideerib kuus ettevõtet

1999. aasta parima eksportööri tiitlile kandideerib tänavu kuus ettevõtet: Balti Laevaremonditehas, Imavere Saeveski, Repo Vabrikud, Silmet, Viisnurk ja Wendre, teatab Eesti Ekspordiagentuur.

Auhinna 'Aasta eksportöör 1999' saaja kuulutatakse välja 3. mail toimuval ekspordiagentuuri korraldataval Ekspordifoorumil.

Lisaks parimale eksportöörile selgub järgmisel nädalal parim uute töökohtade looja (nominentideks Microlink Elektoonika, Mivar Viva, Repo Vabrikud, Toom Tekstiil ja Wende), kiireima arenguga eksportöör (Rationel Eesti, Sanwood, Tarmetec, Toom Eesti ja Wendre) ning edukaim väikse ja keskmise suurusega eksportöör (A G, Bestnet, Hansa Candle, Rationel Eesti ja Tarmetec).

Ekspordiagentuuri direktor Lea Kroonimanni sõnul lõi 1999. aastal Eesti eksporditegevusele soodsa pinnase kasvuks. 'Lääne eksportturgude kasvutsükkel kombineerus ülitugeva dollari, kohalike finantsasutuste kõrge likviidsuse ning laenuraha parema kättesaadavusega'.

'Võib kõlada küüniliselt, kuid pikemas perspektiivis oli 1998. aasta krahh Eesti ekspordipotentsiaalile tervikuna parim võimalik stsenaarium. Ettevõtted olid sunnitud vahetama välja oma harjumuspäraseid, kuid äärmuslikult ebakindlad sihtturge ning tegutsema varasemast märksa süsteemsemalt ning konservatiivsemalt', märkis Kroonmann. 'Selleks, et tekkinud positiivsest keskkonnast tulu tõuseks, tuleks osata seda ära kasutada', lisas ekspordiagentuuri juht.

Ühest küljest oli 1999. aasta esimene aasta pärast rahareformi läbiviimist, mil Eesti kogueksport vähenes - üldkaubandussüsteemi järgi 45,6 miljardilt kroonilt 43,2 miljardile. Käesolevast aastast statistikaameti poolt kasutatava põhikaubandussüsteemi, mis ei võta arvesse väljavedu tolliladudest, järgi vähenes eksport 37,5 miljardilt 35,8 miljardile kroonile. Samas oli juba möödunud aasta jaanuariks-veebruariks Eesti eksporti 1998. aasta alguses tabanud langustrend pidurdunud, ning seega võib 1999. aastat vaadelda Eesti majanduse ning muuhulgas ka ekspordi 'taastusravina'.

Hetkel kuum