Ülo Toomsalu • 31. mai 2000 kell 7:06

Toasooja hinna tõus viis Mõõdukad vastasleeri

Mõõdukate vastuseis järsule soojahinna tõusule loob esmakordselt riigikogus olukorra, kus valitsusliidu osapooled hääletavad põhimõttelises küsimuses erinevalt, kirjutab Eesti Päevaleht.

Erinevalt Isamaaliidust ja Reformierakonnast toetavad Mõõdukad täna suure tõenäosusega parlamendis ettepanekut, mis asendaks 1. juulist küttele kavandatud 18protsendilise käibemaksu sügisest vaid viieprotsendilise maksuga.

Tänu Mõõdukatele kiitis ka rahanduskomisjon heaks Rahvaliidu esitatud kaugkütte käibemaksu määrade alandamise eelnõu. Selle tagasilükkamise poolt hääletas komisjonis neli valitsusliidu saadikut. Koos opositsioonipoliitikutega pooldasid aga Mõõdukad Rein Järvelill ja Meelis Paavel selle esimese lugemise lõpetamist.

Mõõdukate fraktsiooni aseesimehe Tõnu Kõivu sõnul oleks tormakas öelda, kas erakond jääb lõpuni Rahvaliidu eelnõu toetama. 'Täiesti välistada ei saa midagi,' märkis Kõiv. 'Mõõdukatele on oluline see, kuidas maandada pinged, mida järsk küttehind tekitab.'

'Loodame väga, et Mõõdukad jäävad oma seisukohtade juurde ja toetavad pehmemat varianti,' ütles rahanduskomisjoni aseesimees Jaanus Männik.

Kuigi seni on valitsusliidus olnud raudne hääletamisdistsipliin, on Rahvaliitu kuuluva Männiku sõnul lootust, et seadus on võimalik vastu võtta. Tema hinnangul on jäik maksu kergitamine lühinägelik, mis lisaks elanike maksujõuetusele tooks kaasa ka soojatootjate pankrotilaine.

Hetkel kuum