Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  2000. aasta majanduskasv tuleb 6?6,6

  SKT andmed olid enam-vähem sellised, nagu oli oodata.
  Natuke üllatas, et majapidamiste nõudlus kasvas nii tugevalt ? koguni 11. Me arvasime, et seal on kasv väiksem. Samas investeeringud kasvasid oodatust tagasihoidlikumalt. Tootmise poole pealt olid üle prognoosi töötlev tööstus, kaubandus ja paar väiksema osatähtsusega haru. Kehvemalt olid nt põllumajandus ja riigi finantseeritavad sektorid ? neid on ka raske täpselt prognoosida.
  Arvan, et kolmanda kvartali tulemused tulevad päris kenad. Raske on uskuda, et tuleb sama tugev kasv kui teises kvartalis, kuid samas ei usu ka, et see oluliselt väiksem tuleb. Üle 5 kindlasti. Aastaprognoos on meil 6.
  Kuigi statistikaamet vähendas teise kvartali SKT kasvuhinnangut 7,5 protsendilt 7,4 protsendile, tõstame me oma aastakasvu prognoosi seniselt 6 protsendilt 6,6 protsendile.
  Peamine põhjus on mõnevõrra ootamatult tugev eratarbimiskulutuste kasv ? need kasvasid teises kvartalis aastaga 11 pärast suhteliselt tagasihoidlikku 4,7 kasvu esimeses kvartalis. Peamiselt seetõttu, kuid samuti varude kasvu tõttu kasvas sisemajanduse nõudlus teises kvartalis 9,6.
  Eratarbimise kasv ei saanud kolmandas kvartalis olla palju aeglasem, arvestades keskkonda, kus tööpuudus mõõdetuna registreeritud tööotsijate arvu järgi oli 5,2 väiksem kui 2000. aasta teises ja 3,4 väiksem kui 1999. aasta kolmandas kvartalis. Registreeritud töötute arv vähenes kolmandas kvartalis aastaga 8,6. Need näitajad ja mõtted on selle aasta kasvuootuse suurendamise peamine põhjus.
  Me olime oodanud suuremat kasvu kapitali kogumahutustes põhivarasse, kuid saavutati vaid 1,9 kasv pärast 1,5 kasvu esimeses kvartalis. Järgnevates kvartalites ootame me 4 keskmist kasvu. Seda peaks toetama jätkuvalt kiire kasv ekspordi ja tootmise osas.
  Välisnõudluse osas olime me veidi üllatunud mõnevõrra nõrga teenuste eskpordi kasvu üle ? vaid 10,3protsendiline kasv võrreldes 28protsendilise kasvuga esimeses kvartalis.
  Vaatamata kasvanud sisemajanduse nõudlusele ei toimunud esimese kvartaliga võrreldes muutust kaupade ja teenuste impordi kasvumäärades (peaaegu 29 kasv mõlemas kvartalis).
  Vaadates SKT kasvu tegevusalade kaupa, märkasime me mitmeid positiivseid üllatusi mõningate võtmeharude kasvumäärades. Näiteks hulgi- ja jaemüügis saavutati 11,5protsendiline kasv (ootus 5) ning ehituses 10,2protsendiline kasv (ootus 7).
  Samuti oli üsna oluline kasvu kiirenemine kinnisvara-, üürimis- ja äriteeninduses 3,1-le (ootus 2). Nagu oodatud, toimus kiireim kasv töötlevas tööstuses, +20,7, mis oli samuti mõnevõrra kõrgem meie oodatud 20 protsendist. Vaid üks tegevusala valmistas kerge pettumuse ? veonduses, laonduses ja sides kasvas lisandväärtus 7,3 pärast ligi 8protsendilist aastast kasvu kahes viimases kvartalis. Seda võis põhjustada ebatavaliselt tugev 1999. aasta teine kvartal.
  Kommentaarid ilmusid internetiportaalis U-Plaza
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Ootamatult sügav majanduslangus paneb prognoose ümber tegema
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Tiit Kolde: iga idee, mis tõstab turvatunnet, on kuldaväärt
Tänavune aasta on erakordne – sõda Ukrainas, kõrge inflatsioon, energiakriis ning laiemalt turvalisuse ja toimetulekuga seotud probleemid on ilmsed, samas lahendused niiväga mitte, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, If Kindlustuse juhatuse liige Tiit Kolde.
Tänavune aasta on erakordne – sõda Ukrainas, kõrge inflatsioon, energiakriis ning laiemalt turvalisuse ja toimetulekuga seotud probleemid on ilmsed, samas lahendused niiväga mitte, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, If Kindlustuse juhatuse liige Tiit Kolde.
Balti aktsiaturul tugev tõusupäev
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Juhtide piiratud aeg teeb värbamise kalliks
Värbaja saab sobivate kandidaatide otsimisel ära teha küll palju tehnilist tööd, kuid ka juhtide panustatud aeg on oluline ja see teeb värbamise kalliks, rääkis Grant Thorntoni personaliteenuste juhtiv nõustaja Airi Neemre saates “Kasvukursil”.
Värbaja saab sobivate kandidaatide otsimisel ära teha küll palju tehnilist tööd, kuid ka juhtide panustatud aeg on oluline ja see teeb värbamise kalliks, rääkis Grant Thorntoni personaliteenuste juhtiv nõustaja Airi Neemre saates “Kasvukursil”.
Milrem Robotics saadab Ukrainasse 14 robotsõidukit
Eestis loodud robootika ja autonoomsete süsteemide arendaja Milrem Robotics ja Saksa kaitsetööstus Krauss-Maffei Wegmann saadavad 14 mehitamata maasõidukit THeMIS Ukrainasse.
Eestis loodud robootika ja autonoomsete süsteemide arendaja Milrem Robotics ja Saksa kaitsetööstus Krauss-Maffei Wegmann saadavad 14 mehitamata maasõidukit THeMIS Ukrainasse.
Taastuvenergia tasu tõuseb 10 protsenti
Tulevast aastast kasvab tarbijate elektriarvele lisanduv taastuvenergia tasu, sest kuigi taastuvenergia toetust saavate seadmete arv kahaneb, siis kahaneb tarbimine Eestis veel kiiremini.
Tulevast aastast kasvab tarbijate elektriarvele lisanduv taastuvenergia tasu, sest kuigi taastuvenergia toetust saavate seadmete arv kahaneb, siis kahaneb tarbimine Eestis veel kiiremini.

Olulisemad lood

Raadiohommikus: gaasi haalamisest ja koroonatestide lõppemisest
Kolmapäeva hommikul räägime Äripäeva raadio hommikuprogrammis nii meditsiiniärist, gaasiterminali haalamiskaist kui ka Eesti sisemajanduse koguproduktist ja mainekast arvamuskonkursist.
Kolmapäeva hommikul räägime Äripäeva raadio hommikuprogrammis nii meditsiiniärist, gaasiterminali haalamiskaist kui ka Eesti sisemajanduse koguproduktist ja mainekast arvamuskonkursist.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.