Tõnu Toompark • 12. november 2000 kell 22:00

Kuidas võrrelda erinevaid maakleri tehtavaid kinnisvarapakkumisi?

Pakkumiste adekvaatsele võrdlemisele peab kindlasti olulist tähelepanu pöörama. Kui pakkumisi ei suudeta omavahel võrrelda, siis on oht, et ostuotsus tehakse hetkeliste emotsioonide ajel ning ostetakse selline elamispind, mis ei vasta kõigile ootustele ja tulevikuvajadustele.

Kinnisvarapakkumiste võrdlemist ei ole raske korraldada. Kõigepealt on vaja selgeks teha, millised on võimalused. Peab hoolikalt tutvuma kinnisvaraturu olukorraga ja välja selgitama, mida saab olemasoleva või laenatava raha eest endale lubada.

Seejärel on soovitav võimalustest lähtuvalt paika panna vajadused. Kõik olulised kriteeriumid tuleb koondada tabelisse, kuhu võiks jätta ruumi ka saadaolevate müügipakkumiste kirjeldamiseks.

Võib laskuda matemaatikasse ja seada iga kriteeriumi juurde selle kaalukus ? näiteks kriteeriumi protsentuaalne tähtsus. Seejärel tuleb hinnata pakkumisi viie palli süsteemis ja leida kaalutud keskmine hinne igale pakkumisele. Kõrgeima keskmise hinde saanud pakkumine peab olema parim võimalikest lahendustest ja selle kasuks on kõige otstarbekam ka oma valik langetada.

Hetkel kuum