• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Turumajandus juurdub tööstusmaastikule

  Kuigi toiduainetööstuse osakaal tööstuse struktuuris on jätkuvalt suurim, moodustades 28,5% toodangu kogumahust, näitab statistika järjepidevat toiduainetööstuse osatähtsuse vähenemist. Seevastu metsatööstuse ning masina- ja aparaaditööstuse osakaal kulgeb viimased kolm aastat tõusvas joones. Augustikuus suurenes kõige rohkem töötleva tööstuse osa. Tõusujoonel liigub ka tekstiilitööstus, kus 1999. aastaks kasvasid jooksevhinnad võrreldes 1993. aastaga üle nelja korra. Suhteliselt stabiilse koha tööstuse struktuuris on viimase viie aasta vältel säilitanud energeetika (osatähtsus 1994. aastal 12%, 1999. aastal 11,3% kõigi tööstusharude lõikes).
  Riigi Statistikaameti tööstuse ja energia sektori juhataja Rita Raudjärv iseloomustab Eesti tööstusmaastikku kui mitmekesist struktuuri, kus esindatud peaaegu kõik tööstusharud ning millelt ei leia suure ülekaaluga domineerivat tööstusharu. ?Kui nõukogude ajaga võrrelda, siis turumajanduse tingimustes suureneb jätkuvalt ekspordi osatähtsus tööstustoodangu müügis,? märgib Raudjärv. ?Ja märgatavalt on suurenenud ka masina- ja aparaaditööstuse osakaal.?
  Kui infrastruktuuriettevõtted kõrvale jätta, ei saa ükski töötleva tööstuse ettevõte üle ega ümber ekspordi arendamisest ning oma toodetele uute turgude otsimisest.
  Kreenholm Valduse peadirektor Meelis Virkebau nimetab tööstusmaastikku iseloomustava trendina asjaolu, et Euroopa Liit on saamas Eestimaa tootjate koduturuks. Kogu Eesti tarbekaupu tootev tööstus peab Virkebau hinnangul sellega arvestama ja selle omaks võtma. ?Selles mõttes oli Venemaa ja Aasia kriis ikkagi väga tervendav nähtus,? lisab ta.
  Tööstusharudest on enim ekspordile orienteeritud mootorsõidukite ja transpordivahendite tööstus, nahatööstus, paberi ja pabertoodete tööstus, riietusesemete tootmine, keemiatööstus ja mööblitööstus.
  ?Töösturid on viimase kümne aasta jooksul aru saanud, mis asi on turumajandus ja kuidas see ühes või teises majanduspiirkonnas funktsioneerib,? räägib Virkebau. ?Tänu sellele on saavutatud teatud kindlus. Ära on jäänud lühiajaline närviline sebimine, iga Lääne-Euroopast tulnud nn ostjat ei võeta enam vastu nagu jumalat.?
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Erkki Kubber: kas järgmised ükssarvikud võiksid olla miljardilise väärtuse asemel hoopis miljardi inimese aitajad?
Mis oleks, kui hakkaks ükssarvikuks nimetama hoopis ettevõtet, mis suudab positiivselt mõjutada miljardit inimest või hoopis istutada miljard puud, küsib Sotsiaalsete Ettevõtete Võrgustiku juhatuse liige Erkki Kubber.
Mis oleks, kui hakkaks ükssarvikuks nimetama hoopis ettevõtet, mis suudab positiivselt mõjutada miljardit inimest või hoopis istutada miljard puud, küsib Sotsiaalsete Ettevõtete Võrgustiku juhatuse liige Erkki Kubber.
S&P 500 aktsiaindeks tõusis uude ajaloolisse tippu
USA peamine aktsiaindeks S&P 500 tõusis täna ettevõtete head majandustulemuste tõukel 0,3%, jõudes uude ajaloolisse tippu: 4549,78 punkti.
USA peamine aktsiaindeks S&P 500 tõusis täna ettevõtete head majandustulemuste tõukel 0,3%, jõudes uude ajaloolisse tippu: 4549,78 punkti.
Raadiohommikus: olukord Lätis, Chemi-Pharmi uus tehas ja kõige edukamad turundajad
Reedeses raadiohommikus räägime värske turunduse TOPi võitjatega: külas on kommunikatsioonibüroo Powerhouse juht Janek Mäggi, reklaamiagentuuri Tank omanik Joel Volkov, meediaagentuuri Httpool Eesti juht Kerttu Talvik ja Postimees Grupi juht Toomas Tiivel.
Reedeses raadiohommikus räägime värske turunduse TOPi võitjatega: külas on kommunikatsioonibüroo Powerhouse juht Janek Mäggi, reklaamiagentuuri Tank omanik Joel Volkov, meediaagentuuri Httpool Eesti juht Kerttu Talvik ja Postimees Grupi juht Toomas Tiivel.
Videopilt: Enefit Green alustab börsil kauplemist
Täna kell 10 algab Tallinna börsil Enefit Greeni aktsiatega kauplemine, mille puhul toimub pidulik börsikella löömine Energia avastuskeskuses.
Täna kell 10 algab Tallinna börsil Enefit Greeni aktsiatega kauplemine, mille puhul toimub pidulik börsikella löömine Energia avastuskeskuses.