Ain Alvela • 13. november 2000 kell 22:00

Turumajandus juurdub tööstusmaastikule

Kuigi toiduainetööstuse osakaal tööstuse struktuuris on jätkuvalt suurim, moodustades 28,5% toodangu kogumahust, näitab statistika järjepidevat toiduainetööstuse osatähtsuse vähenemist. Seevastu metsatööstuse ning masina- ja aparaaditööstuse osakaal kulgeb viimased kolm aastat tõusvas joones. Augustikuus suurenes kõige rohkem töötleva tööstuse osa. Tõusujoonel liigub ka tekstiilitööstus, kus 1999. aastaks kasvasid jooksevhinnad võrreldes 1993. aastaga üle nelja korra. Suhteliselt stabiilse koha tööstuse struktuuris on viimase viie aasta vältel säilitanud energeetika (osatähtsus 1994. aastal 12%, 1999. aastal 11,3% kõigi tööstusharude lõikes).

Riigi Statistikaameti tööstuse ja energia sektori juhataja Rita Raudjärv iseloomustab Eesti tööstusmaastikku kui mitmekesist struktuuri, kus esindatud peaaegu kõik tööstusharud ning millelt ei leia suure ülekaaluga domineerivat tööstusharu. ?Kui nõukogude ajaga võrrelda, siis turumajanduse tingimustes suureneb jätkuvalt ekspordi osatähtsus tööstustoodangu müügis,? märgib Raudjärv. ?Ja märgatavalt on suurenenud ka masina- ja aparaaditööstuse osakaal.?

Kui infrastruktuuriettevõtted kõrvale jätta, ei saa ükski töötleva tööstuse ettevõte üle ega ümber ekspordi arendamisest ning oma toodetele uute turgude otsimisest.

Kreenholm Valduse peadirektor Meelis Virkebau nimetab tööstusmaastikku iseloomustava trendina asjaolu, et Euroopa Liit on saamas Eestimaa tootjate koduturuks. Kogu Eesti tarbekaupu tootev tööstus peab Virkebau hinnangul sellega arvestama ja selle omaks võtma. ?Selles mõttes oli Venemaa ja Aasia kriis ikkagi väga tervendav nähtus,? lisab ta.

Tööstusharudest on enim ekspordile orienteeritud mootorsõidukite ja transpordivahendite tööstus, nahatööstus, paberi ja pabertoodete tööstus, riietusesemete tootmine, keemiatööstus ja mööblitööstus.

?Töösturid on viimase kümne aasta jooksul aru saanud, mis asi on turumajandus ja kuidas see ühes või teises majanduspiirkonnas funktsioneerib,? räägib Virkebau. ?Tänu sellele on saavutatud teatud kindlus. Ära on jäänud lühiajaline närviline sebimine, iga Lääne-Euroopast tulnud nn ostjat ei võeta enam vastu nagu jumalat.?

Hetkel kuum