Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Hiigelmajade buum kaob Tartumaal ajalukku

  Üks uuemaid on Luunja vallas Nurme teel 15 elamukrundist koosnev arendusprojekt, mida Tartu kinnisvaraspetsialistid peavad väga heaks elukeskkonnaks. Rolli mängivad siinjuures linnalähedus, olemasolevad kommunikatsioonid, turvalisus ja ehituslikult soodne liivapinnas. Kruntide hinnad jäävad seal alla 120 kr/m².
  Üldiselt aga on Tartu linna ja selle lähiümbruse uute eramajade keskmine hind nii piirkonniti kui majast sõltuvalt väga erinev. Kinnisvarafirma Eravara turundusjuhi Erki Räni hinnangul mõjutab eramute hinda asukoha kõrval suuresti krundi suurus ning ehituses kasutatud viimistlusmaterjalide maksumus. Lootusetu on müüa kommunikatsioonideta ?heinamaad? hinnaga 50 kr/m², kui trassidega varustatud krundi ruutmeetri saab sajakonna krooni eest.
  Nurme tee kvartali arendaja OÜ Hummelburg juhatuse esimees Peeter Kollom märkis, et projekt ei näe ette majade ehitamist. ?Meie eesmärk on ennekõike krundid vääristada ning siis neid müüa,? lausus Kollom. ?Rajame asfalttee, paigaldame kanalisatsiooni ja veevärgi. Loome liitumisvõimalused elektri- ja telefoniliinidega.?
  Sõltuvalt ehitajast ja materjalide valikust peaks Luunja majade hinnaks kujunema umbes 9000 krooni ruutmeeter. Koos krundi maksumusega saab klient maja kätte alla 2 miljoni krooni.
  Kruntidele kehtestatud ehitustingimusi peab Kollom naabrisõbralikeks, sest ehitusalade vahemaad on suhteliselt suured. Tõenäoliselt esmakordselt Eestis on ehitistele kehtestatud kohustuslik katusekattematerjal ja värv ? tumepruun kivikatus. Tänava algusesse jäävate majade juures tohib välisviimistluses kasutada ainult kivi, tänava keskel ka puitviimistlust.
  Hummelburgi krundid Luunjas on keskmiselt 3000 m² suurused, neile on planeeritud 150?200 m² suuruste eramute ehitamine. Kollomi sõnul ei pea nii suurte kruntide puhul majadega kõrgustesse pürgima. ?Kolm maja on siin juba püsti ja need kõik on ühekordsed. Inimesed pigem laiutavad, sest ruumi ehitada ju on,? lausus ta.
  Luunja valla ehitusnõuniku Tamur Tensingu sõnul on eraehitajate suurusehullustus üle minemas ja üüratuid majakolosse Tartu külje alla enam ei kerki. ?Pigem ehitatakse keskmisest väiksemaid, kuni 150m² maju,? lausus Tensing.
  Vald toetab selliste elamurajoonide rajamist Tensingu sõnul kahe käega. ?Piirkonna infrastruktuur paraneb sedamööda, kuidas inimesi juurde tuleb. Ihastesse on kavas rajada kool ja kaubanduskeskus, mis muudab ka Luunja elanike elu mugavamaks,? rääkis ehitusnõunik.
  Tartu ümbruses on käivitumas teisigi arendusprojekte. Elamumaa detailplaneeringud on algatatud Soosaare kinnistul ja Andrese kinnistul, elamupiirkonnaks on kavas muuta ka Luunja külje all Kabina külas asuv kunagi noortekülaks planeeritud maatükk, kui see kunagi riigilt munitsipaalvaldusse õnnestub saada. Kodumajatehase ASil on kavas elurajooniks muuta Ülenurmel paiknev kinnistu, kuhu tulevad 950?1400 m² suurused krundid.
  ?Äärmiselt suur huvi on Tartus ahjuküttega korterite vastu,? kinnitas Erki Räni. ?Kui sellises korteris on vesi ja tualettruum, siis on hind võrreldav keskküttega korteri hinnaga, kuigi ahjuküttega korter vajab üldjuhul rohkem remontimist.? Ahjuküttega korteritest on nõutavad kõikvõimalikud variandid, mugavustega eluruumidest lähevad Tartus aga peamiselt vaid 1-2toalised.
  Üürikorterite turul on käes vaikeluaeg, eluruumi üürimise asemel eelistatakse üha rohkem ostmist.
  Ma arvan, et meie moodulmajad sobivad Nurme teele loodavasse kvartalisse väga hästi. Positiivne on selle elamuprojekti juures see, et projekti arendatakse õiges järjekorras. On ju lähiminevikust hulgaliselt kogemusi, kui majad said juba püsti, aga trasse ei jõutud veel rajada, teedest rääkimata.
  Nurme tee projekti puhul laseme kliendil määrata, millist maja ta tahab saada. Kodumajatehase arhitekt ja müügimehed aitavad kliendi visiooni n-ö meie vormi panna ? ruumelementtehnoloogia abil on võimalik mistahes maja valmis ehitada. Küsimus on selles, et mingist keerukuse astmest alates ei tule enam välja moodulmaja eelised.
  Eramuehitus ei ole Tartus enam nii tormiline kui mõned aastad tagasi. Praegu võib küll huvi täheldada, aga see on asjalik ja kaalutlev huvi, mida ei saa kuidagi ehitusbuumiks nimetada.
  Uuselamute arendusprojektide arv Tartus ja Tartu lähiümbruses on kasvamas, kuigi turu väiksust ja suhteliselt piiratud nõudlust arvestades ei ole oodata kiiret arendusprojektide arvu kasvu. Olemasolevatest on Vahi tänava kvartalis jõutud teise etapini ning uute elamupiirkondade arendamisega alustavad ka Ihaste Nurme tee kvartal, Aruküla uuselamurajoon Tartu piiril ning Tartu lähistel asuv Märja projekt. Ühe või teise projekti edukus sõltub paljudest teguritest, eelkõige ostjate rahakotist.
  Enamik kliente eelistab piirkondi, mille infrastruktuur on välja arendatud ? on olemas teed, kommunikatsioonid ning lähedal asuvad teenindusasutused. Määrav on ka piirkonna imago. Tavaliselt on müük uude piirkonda alguses raske. Uuselamu rajamisega kaasnev suur investeering sunnib mitmeid ostjaid soetama pigem vanemaid maju.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Keskpank võib tõsta intressi, aga enne paneb inflatsioonile käe ette jahtuv majandus
Sisetarbimise lõpp, uksed sulgevad tööstused ja investeeringute lakkamine võivad panna inflatsioonile käe ette enne, kui keskpanga intressitõusud jõuavad seda mõjutamagi.
Sisetarbimise lõpp, uksed sulgevad tööstused ja investeeringute lakkamine võivad panna inflatsioonile käe ette enne, kui keskpanga intressitõusud jõuavad seda mõjutamagi.
Jalgpalliajakirjanik: FIFA ja Aivar Pohlaku võim põhineb hirmul
Poliitik vastutab valija ees, eraettevõtte omanik ja juhid vastutavad kliendi ees, jalgpalli juhtimises selline süsteem puudub, nii üleilmselt kui Eestis, kirjutab jalgpalliajakirjanik Andres Must.
Poliitik vastutab valija ees, eraettevõtte omanik ja juhid vastutavad kliendi ees, jalgpalli juhtimises selline süsteem puudub, nii üleilmselt kui Eestis, kirjutab jalgpalliajakirjanik Andres Must.
Kanada esimese kuue kuu ülejäägiks kujunes 1,72 miljardit
Rahandusministeerium teatas reedel, et Kanadas oli 2022/23. eelarveaasta esimese kuue kuu eelarve ülejääk 1,72 miljardit Kanada dollarit ehk 1,29 miljardit USA dollarit.
Rahandusministeerium teatas reedel, et Kanadas oli 2022/23. eelarveaasta esimese kuue kuu eelarve ülejääk 1,72 miljardit Kanada dollarit ehk 1,29 miljardit USA dollarit.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Raadiohitid: lahti rullub krüptoplatvormi ja kinnisvaraarenduse olukord
Sel nädalal paelusid Äripäeva raadio kuulajaid enim eestimaise investeerimis- ja kauplemisplatvormi Change ja krüptomaailma ning kinnisvaraarenduste hetkeolukord ja tulevik.
Sel nädalal paelusid Äripäeva raadio kuulajaid enim eestimaise investeerimis- ja kauplemisplatvormi Change ja krüptomaailma ning kinnisvaraarenduste hetkeolukord ja tulevik.
No pressure, Harmet! Ukraina lasteaia ehitamise aeg hakkas jooksma
Tänasest hakkab jooksma 170 päeva, mille jooksul peab Harmet ehitama moodullasteaia Ukrainasse Ovrutši linna.
Tänasest hakkab jooksma 170 päeva, mille jooksul peab Harmet ehitama moodullasteaia Ukrainasse Ovrutši linna.
Haljala vald pani vallamaja oksjonile
Haljala vallavolikogu otsustas juba septembris, et majandusolude parandamise eesmärgil tuleb maha müüa kuus kinnisvaraobjekti. Nüüd on pakkumised avalikuks tehtud,
Haljala vallavolikogu otsustas juba septembris, et majandusolude parandamise eesmärgil tuleb maha müüa kuus kinnisvaraobjekti. Nüüd on pakkumised avalikuks tehtud,

Olulisemad lood

Soome pangajuhid ennustavad lühikest majanduslangust
Soome pangajuhtide arvates tuleb majanduslangus leebe ja kestab paar kvartalit, kirjutab Kauppalehti.
Soome pangajuhtide arvates tuleb majanduslangus leebe ja kestab paar kvartalit, kirjutab Kauppalehti.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.