Ülo Toomsalu • 22. november 2000 kell 6:04

Tartu firma hakkab tootma looduses lagunevat plastikut

Tartu Ülikool ja Lõunatööstuse AS tahavad maailmas esimeste seas hakata viljast tootma keskkonnasõbralikku plastmassi, mis laguneb looduses, kirjutab Eesti Päevaleht.

'Kogu maailm on plastmassi täis ja sellest ei saa kuidagi lahti,' rääkis projekti ülikoolipoolne juht, bioloogia-geograafiateaduskonna dekaan Ain Heinaru. 'Meie plastmass koosneb sisuliselt piimhappe molekulidest ning laguneb looduses aasta või paariga jälgi jätmata.'

Heinaru sõnul saab uut plastmassi kasutada kõikvõimalike kile- ja plastikpakendite valmistamisel. 'Eelkõige oleme me mõelnud laiatarbekaupade peale, sest mida tugevama plastmassi me teeme, seda kauem võtab selle lagunemine aega,' lausus ta. 'Muidugi võime teha ka päris kiiresti lagunevat plastikut, aga see pole ka hea mõte, kui ta näiteks kuu või kahega ise ära laguneb.'

Loodussõbraliku plastmassi idee Tartu Ülikoolile välja pakkunud ASi Lõunatööstus juhataja Jaan Tobreluts lausus, et turgu uuele plastmassile maailmas jätkub ning ka hinnalt suudab see tavalisega võistelda.

Tobrelutsu sõnul kasutaks täisvõimsusel töötav plastmassitehas ära teravilja koguse, mis võrdub ligi poolega Eesti põllumeeste aastasest toodangust. Aastas valmistaks tehas 60 000 tonni plastikut, milleks kuluks 200 000 tonni vilja.

'Kui investoritega kõik laabub, võime esimese toodangu saada juba 2003. aasta keskel,' rääkis Tobreluts.

Hetkel kuum