• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Tartu firma hakkab tootma looduses lagunevat plastikut

  Tartu Ülikool ja Lõunatööstuse AS tahavad maailmas esimeste seas hakata viljast tootma keskkonnasõbralikku plastmassi, mis laguneb looduses, kirjutab Eesti Päevaleht.

  'Kogu maailm on plastmassi täis ja sellest ei saa kuidagi lahti,' rääkis projekti ülikoolipoolne juht, bioloogia-geograafiateaduskonna dekaan Ain Heinaru. 'Meie plastmass koosneb sisuliselt piimhappe molekulidest ning laguneb looduses aasta või paariga jälgi jätmata.'
  Heinaru sõnul saab uut plastmassi kasutada kõikvõimalike kile- ja plastikpakendite valmistamisel. 'Eelkõige oleme me mõelnud laiatarbekaupade peale, sest mida tugevama plastmassi me teeme, seda kauem võtab selle lagunemine aega,' lausus ta. 'Muidugi võime teha ka päris kiiresti lagunevat plastikut, aga see pole ka hea mõte, kui ta näiteks kuu või kahega ise ära laguneb.'
  Loodussõbraliku plastmassi idee Tartu Ülikoolile välja pakkunud ASi Lõunatööstus juhataja Jaan Tobreluts lausus, et turgu uuele plastmassile maailmas jätkub ning ka hinnalt suudab see tavalisega võistelda.
  Tobrelutsu sõnul kasutaks täisvõimsusel töötav plastmassitehas ära teravilja koguse, mis võrdub ligi poolega Eesti põllumeeste aastasest toodangust. Aastas valmistaks tehas 60 000 tonni plastikut, milleks kuluks 200 000 tonni vilja.
  'Kui investoritega kõik laabub, võime esimese toodangu saada juba 2003. aasta keskel,' rääkis Tobreluts.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Agris Adamberg: tubakaaktsiisiga saaks tervisekahjusid vähendada
Aktsiisipoliitika võiks ümber teha nii, et vähem kahjulikud tooted maksustatakse väiksema aktsiisiga, kirjutab alternatiivsete tubakatoodete aktsiisi mõju uurinud Agris Adamberg.
Aktsiisipoliitika võiks ümber teha nii, et vähem kahjulikud tooted maksustatakse väiksema aktsiisiga, kirjutab alternatiivsete tubakatoodete aktsiisi mõju uurinud Agris Adamberg.
USA aktsiad langevad hoogsalt: Nasdaq üle 4% miinuses
USA aktsiad läksid täna hoogsalt langusse, nii et keset börsisessiooni oli S&P indeks juba üle kolme ja Nasdaqi üle nelja protsendi vee all.
USA aktsiad läksid täna hoogsalt langusse, nii et keset börsisessiooni oli S&P indeks juba üle kolme ja Nasdaqi üle nelja protsendi vee all.
Parima juhi valem: rüsele omanikuga, murra stereotüüpi ja sütita kolleege Videod: kolme parima juhi töökaaslased räägivad suu puhtaks
Sel reedel selgub Pärnu Juhtimiskonverentsil 2022 Eesti parim tippjuht. Märtsi lõpus valis žürii finalistideks LHV juhi Madis Toomsalu, häirekeskuse juhi Kätlin Alvela ja Enefit Greeni juhi Aavo Kärmas.
Sel reedel selgub Pärnu Juhtimiskonverentsil 2022 Eesti parim tippjuht. Märtsi lõpus valis žürii finalistideks LHV juhi Madis Toomsalu, häirekeskuse juhi Kätlin Alvela ja Enefit Greeni juhi Aavo Kärmas.
Raadiohommik: Tartu kinnisvaraturust Londonisse loodava pangani
Äripäeva raadio neljapäevases hommikuprogrammis räägib LHV kõrge juht Erki Kilu alanud rahakaasamisest ja Suurbritanniasse panga tegemisest.
Äripäeva raadio neljapäevases hommikuprogrammis räägib LHV kõrge juht Erki Kilu alanud rahakaasamisest ja Suurbritanniasse panga tegemisest.
Vene gaasitarned Soome võivad katkeda Soomlased otsustasid arbitraaži pöörduda
Poola ja Bulgaaria järel on Vene gaasitarnete katkemine kätte jõudmas Soomes, mille suurim gaasifirma ei ole nõus Vene Gazpromile rublades maksma.
Poola ja Bulgaaria järel on Vene gaasitarnete katkemine kätte jõudmas Soomes, mille suurim gaasifirma ei ole nõus Vene Gazpromile rublades maksma.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.