• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Nõudlus Eesti firmade toodete ja teenuste järele järgmisel aastal suureneb

  Kõige pessimistlikumad olid eksportöörid ja kohalikul kapitalil põhinevate ettevõtete juhid. See on seletatav maailmamajanduses valitseva ebakindlusega. Käesoleva aasta märksõnadeks oli naftahinna ja dollari kallinemine ning Ameerika Ühendriikide majanduse käekäik. Järgmise aasta arenguid on väga raske prognoosida ja see on eksportööride pessimistlikuma suhtumise põhjuseks.
  Järgmise aasta majanduskasvu ootuste osas on tippjuhtide seas pilt päris kirju ja mõneti ka vasturääkiv majanduse üldolukorra kohta antavale hinnangule. Koguni 63,5% vastanutest prognoosib 2001. aastal majanduskasvu aeglustumist. Sarnasel seisukohal on ka mitmed analüütikud, kes mõjutavad tõenäoliselt ka tippjuhtide hinnangut.
  Teine põhjus on tippjuhtide konservatiivsus. Tõenäoliselt ollakse konkreetset majanduskasvu numbrit välja öeldes pigem konservatiivsemad. Äripäev on aga endiselt veendunud, et järgmisel aastal majanduskasv võrreldes käesoleva aastaga kiireneb. Majandusarengu kiirenemisele viitab ka ettevõtjate hinnang käibe kasvu kohta.
  Eesti 500 suuremast firmast 81,7% käive järgmisel aastal kasvab. See tähendab, et nõudlus Eesti ettevõtete toodete ja teenuste järele suureneb. Kuna küsitlus viidi läbi aasta lõpus, siis tugineb ettevõtte juhtide käibeprognoos konkreetsetele lepingutele.
  Enamik vastanutest olid kindlad, et ettevõte lõpetab järgmise aasta kasumiga. Kahjumiga lõpetab 2001. aasta 1,1% vastanutest ja 4,6% ei osanud sellele küsimusele vastata. See näitab, et Eestisse tehtud investeeringud on hakanud ennast ära tasuma.
  Investeeringute mahu suurenemise osas enam nii selget üksmeelt ei olnud. Käesoleva aastaga võrreldes suurendavad investeeringuid 48% ettevõtetest ja 38,9 protsendil jääb investeeringute maht käesoleva aasta tasemele. Pea pool suurettevõtetest ei kavanda järgmise aasta esimesel poolaastal töötajate arvu suurendada. Käibekasv saavutatakse olemasolevat tööjõudu kasutades. Tööpuudus võib järgmisel aastal küll väheneda, aga tõenäoliselt mitte oluliselt, sest mitmed suurettevõtted on meedias teatanud töötajate koondamisest.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Enefiti börsikell kuulutab Eesti väikeaktsionäri triumfi
Enefit Greeni aktsiate esmane avalik pakkumine õnnestus vaatamata sellele, kuidas aktsia käituma hakkab, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Enefit Greeni aktsiate esmane avalik pakkumine õnnestus vaatamata sellele, kuidas aktsia käituma hakkab, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Börs: USA turul parim nädal alates juunist
USA aktsiaturud lõpetasid reede tõusuga ning Dow Jonesi indeksi jaoks oli see nädal parim alates juunist. Aktsiatel aitasid nädala jooksul kallineda pankade tugevad kvartalitulemused, vahendab Reuters.
USA aktsiaturud lõpetasid reede tõusuga ning Dow Jonesi indeksi jaoks oli see nädal parim alates juunist. Aktsiatel aitasid nädala jooksul kallineda pankade tugevad kvartalitulemused, vahendab Reuters.
Täna on valimispäev – viimane võimalus oma hääl anda! Eelhääletamisel osales 39,6% valijatest
448 valimisjaoskonda üle Eesti on täna avatud kella 9.00 hommikul kuni kella 20.00 õhtul. Valija saab oma linnas või vallas, Tallinnas linnaosas hääletada ükskõik millises jaoskonnas.
448 valimisjaoskonda üle Eesti on täna avatud kella 9.00 hommikul kuni kella 20.00 õhtul. Valija saab oma linnas või vallas, Tallinnas linnaosas hääletada ükskõik millises jaoskonnas.
Leedu keelas Linnamäel sealse Forum Cinemase ostu
Apollo kinokontserni omanikul Margus Linnamäel ei lähe suurkonkurendi Forum Cinemase ostuga just kuigi hästi: Eestis tekkinud probleemide järel teatas ka Leedu, et selline koondumine ei lähe läbi.
Apollo kinokontserni omanikul Margus Linnamäel ei lähe suurkonkurendi Forum Cinemase ostuga just kuigi hästi: Eestis tekkinud probleemide järel teatas ka Leedu, et selline koondumine ei lähe läbi.