Aivar Hundimägi • 14. detsember 2000 kell 22:00

Nõudlus Eesti firmade toodete ja teenuste järele järgmisel aastal suureneb

Kõige pessimistlikumad olid eksportöörid ja kohalikul kapitalil põhinevate ettevõtete juhid. See on seletatav maailmamajanduses valitseva ebakindlusega. Käesoleva aasta märksõnadeks oli naftahinna ja dollari kallinemine ning Ameerika Ühendriikide majanduse käekäik. Järgmise aasta arenguid on väga raske prognoosida ja see on eksportööride pessimistlikuma suhtumise põhjuseks.

Järgmise aasta majanduskasvu ootuste osas on tippjuhtide seas pilt päris kirju ja mõneti ka vasturääkiv majanduse üldolukorra kohta antavale hinnangule. Koguni 63,5% vastanutest prognoosib 2001. aastal majanduskasvu aeglustumist. Sarnasel seisukohal on ka mitmed analüütikud, kes mõjutavad tõenäoliselt ka tippjuhtide hinnangut.

Teine põhjus on tippjuhtide konservatiivsus. Tõenäoliselt ollakse konkreetset majanduskasvu numbrit välja öeldes pigem konservatiivsemad. Äripäev on aga endiselt veendunud, et järgmisel aastal majanduskasv võrreldes käesoleva aastaga kiireneb. Majandusarengu kiirenemisele viitab ka ettevõtjate hinnang käibe kasvu kohta.

Eesti 500 suuremast firmast 81,7% käive järgmisel aastal kasvab. See tähendab, et nõudlus Eesti ettevõtete toodete ja teenuste järele suureneb. Kuna küsitlus viidi läbi aasta lõpus, siis tugineb ettevõtte juhtide käibeprognoos konkreetsetele lepingutele.

Enamik vastanutest olid kindlad, et ettevõte lõpetab järgmise aasta kasumiga. Kahjumiga lõpetab 2001. aasta 1,1% vastanutest ja 4,6% ei osanud sellele küsimusele vastata. See näitab, et Eestisse tehtud investeeringud on hakanud ennast ära tasuma.

Investeeringute mahu suurenemise osas enam nii selget üksmeelt ei olnud. Käesoleva aastaga võrreldes suurendavad investeeringuid 48% ettevõtetest ja 38,9 protsendil jääb investeeringute maht käesoleva aasta tasemele. Pea pool suurettevõtetest ei kavanda järgmise aasta esimesel poolaastal töötajate arvu suurendada. Käibekasv saavutatakse olemasolevat tööjõudu kasutades. Tööpuudus võib järgmisel aastal küll väheneda, aga tõenäoliselt mitte oluliselt, sest mitmed suurettevõtted on meedias teatanud töötajate koondamisest.

Hetkel kuum