Mullu kasvas Eestis ehitusmaterjalide tootmine ligi veerandi võrra

Enno Rebane 07. veebruar 2001, 00:00

Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liitu kuuluvad ettevõtted müüsid 2000. aastal ehitusmaterjale 33% rohkem kui 1999. aastal. Statistikaameti andmetel müüdi ehitusmaterjale mullu kokku 2703 miljoni krooni eest.

Juba möödunud aasta neljas kvartal näitas ehitusmaterjalide müügis tõusu ? võrreldes 1999. aasta sama ajaga müüdi materjale 28% rohkem .

Tänu aasta lõpul valitsenud soojadele ilmadele ja ehitusplaanide pidevale jätkumisele ehitati neljandas kvartalis suhteliselt palju ja seetõttu oli edukas ka ehitusmaterjalide müük. 2000. aasta tulemus ületas isegi eduka 1998. aasta oma ? seda 350 miljoni krooniga (+20%).

Prognooside kohaselt tuleb 2001. aasta veelgi edukam ? EETL liikmed ennustavad kuueprotsendilist käibe kasvu.

Suurima tõusu (müük naturaalühikutes) tegid betoontooted ja kaubabetoon. Nende müük kasvas rohkem kui 2/3. Kolmandiku võrra müüdi enam seina- ja katusematerjale.

Ehitustooteid eksporditi mullu 27 protsenti rohkem kui 1999. aastal.

Ekspordi osakaal on seega 29%. Seda on ühe protsendi võrra vähem kui 1999. aastal, kuid arvestada, et betoon ja betoontooted, mis lähevad rohkem sisemaise ehituse tarbeks, kasvatasid müüki kõige enam, siis arusaadav.

Siiski väärib tunnustust ka betoonelementide müük ekspordiks, sest kõik suuremad tootjad müüsid ka riigist välja. Väga hea tulemuse saavutas AS Betoneks, kelle eksportkäive moodustas ehitustoodete müügikäibest üle poole.

Kõige rohkem kasvatas ekspordi osakaalu AS Wiekor (88% ehitusmaterjalide müügikäibest), talle järgnes AS Fenestra (77%).

Üle poole oma toodangust ekspordivad AS Partek Nordkalk, AS Kunda Nordic Tsement, AS Rannila Profiil, AS Rationel Eesti, AS Betoneks ja AS Est-Stein B.

Uute investeeringutega astus 2000. aastal esile klaasitööstus (Elvexi autoklaasid, Baltiklaasi klaaspakett) ja betoonitööstus (E-Betoonelement, Tarim) ning seinamaterjalide tööstus (Aeroc). Olulised on kahtlemata keskkonnaalased investeeringud: selles vallas tõusid suurimate investeerijatena esile Kunda Nordic Tsement, Rakke Lubjatehas, Optiroc Fibo tehas jt.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 11:07
    Otsi:

    Ava täpsem otsing