Ülo Toomsalu • 16. veebruar 2001 kell 6:13

Ilmutust uskuv direktor põhjustas õpetajail närvi?oki

Sügisel uue koolihoone saanud Pärnumaa Surju põhikooli õpetajatele jääb koolis rakendatav enesetunnetuslik pedagoogika kaugeks ja võõraks, mistõttu nad peavad seda usupropagandaks, kirjutab Eesti Päevaleht.

Direktor Villu Mengeli eestvedamisel rakendatakse 164 õpilasega koolis enesetunnetuslik - fenomenoloogilist pedagoogikat. Surju koolis peetud hariduskonverentsi teesides on kirjas, et selle pedagoogika peasihiks on äratada lapse vaim tõe mõistmisele sisemise ilmutuse kaudu.

Neli eri vanuse ja tööstaa?iga õpetajat aga ei saa enesetunnetuse arengule suunatud pedagoogika põhimõtetest aru. ?See on filosoofia, mis ei lähe õpetajatele peale. Meile ei jõua kohale hinge ja vaimu ühtsus, mida meile peale surutakse,? ütles aastaid koolis töötanud naine.

Eesti ühe uuema kooli juhtkonna ja õpetajate vahelistest pingetest on teadlikud ka maakonna haridustöötajad, kes ka tunnistavad, et ei saa keerulise pedagoogika olemusest aru.

?Kooli ideoloogia on Jehoova tunnistajate põhimõtetest peaaegu sõna-sõnalt maha kirjutatud,? kinnitas sügisel Surju kooli tulnud õpetaja.

Noor õpetaja ütles, et on kolleegide pärast mures, sest vähemalt kolm õpetajat neelavad koolipingete pärast tugevatoimelisi antidepressante. Õpetaja, kellele direktor andis pärast katseaja lõppu vallandamisteate, on praegu psühhiaatriahaiglas ravil.

Õpetajate sõnul on närviline õhkkond ja sisepinged kooli juhtkonna ja õpetajate vahel valitsenud juba aastaid ja seepärast on paljud pedagoogid koolist lahkunud.

Hetkel kuum