Ülo Toomsalu • 7. märts 2001 kell 6:48

Raudteemüüjad hiilivad vastutusest kõrvale

Valitsuse otsusega ametisse määratud peamiselt poliitikutest koosnev erastamisagentuuri nõukogu võib teha riigile ükskõik kui kahjulikke otsuseid, vastutus on nõukogu liikmete hinnangul vaid poliitiline, kirjutab Postimees.

Nõukogu liikme rahandusminister Siim Kallase sõnul kannavad ministrid Eesti Raudtee tehinguga seoses just poliitilist vastutust, kuid et seni pole tehing nurjunud, ei saa veel rääkida millegi ebaõnnestumisest.

Nõukogu liikme, teede- ja sideministri Toivo Jürgensoni hinnangul sarnaneb liikmete vastutus riigikogulaste vastutusega. ?Milline on riigikogu vastutus? Erastamisagentuuri nõukogu on nagu väike parlament ja tema otsuste põhjendatus või mittepõhjendatus võib välja tulla alles aastaid hiljem,? märkis Jürgenson.

Erastamisagentuuri nõukogus ettevõtjaid esindav kaubandus-tööstuskoja juhatuse esimehe Toomas Lumani hinnangul on nõukogu puudutav osa agentuuri seadusesätetes vastuoluline.

?Mida tähendab sõnapaar ?poliitiline vastutus?, on minule arusaamatu,? nentis Luman. ?Ettevõtete korral on nõukogul selge vastutus, mida võiks mingil moel ka majandusega seotud riiklike otsuste tegemisel rakendada.?

Rail Estonia pakkumise vastu hääletanud Lumani väitel oli kohe selge, et pakkumises on terve hulk puudujääke. Et nõukogu valis võitjaks garantiideta firma, on tema arvates süüdi nõustajad. ?Ma ei tea, kas osa nõukogu liikmetest üldse pakkumiste sisust aru said, et selle poolt hääletasid,? märkis Luman.

?Vales otsuses on kõige enam süüdi nõukogu,? leiab EEA nõukogu liige keskerakondlane Liina Tõnissoni. ?Olen valmis toetama nõukogu tagasiastumist, kuid algatus selleks peab tulema Rail Estonia tulisematelt pooldajatelt - ministritelt Pärnojalt ja Jürgensonilt.?

Toomas Lumani hinnangul peaks raudtee erastamise venimise tõttu tekkinud kahju hindama riigikontroll.

Hetkel kuum