• Jaga lugu:

  Liikuv keskmine annab hea pildi turu üldsuunast

  Investeerimisel on oluline ära tabada turu pikaajaline liikumistrend. Kuna aktsiate hinnad kõiguvad pidevalt, vajab investor vahendit, mis ei pööraks tähelepanu pidevale pendeldamisele, vaid näitaks liikumise üldsuunda. Hea meetod on liikuvate keskmiste (moving average) kasutamine. Liikuv keskmine näitab vaadeldava perioodi keskmist kurssi, näiteks 20 päeva liikuv keskmine näitab eelmise 20 börsipäeva keskmist kurssi. Uue perioodi lisandumisel jäetakse välja vanim periood, tänu millele keskmine liigub edasi, näidates peagi üldist trendi.
  Mida pikema perioodi kohta liikuvaid keskmisi leida, seda üldisemat trendi tulemus näitab. Liikuvate keskmiste kasutamisel tuleb arvestada tõsiasjaga, et nad näitavad toimunut alati hilinemisega ning eeldavad trendi olemasolu. Vastasel korral võib kergelt langeda väärsignaali lõksu.
  Seppo Saario soovitab oma raamatus ?100 igihaljast börsivihjet? kasutada ostu- ja müügisignaalidena liikuva keskmise ja tegeliku kursi lõikumist (sõltuvalt siis sellest, kas tegelik kurss läbib liikuvat keskmist alt ülespoole või ülevalt alla). Sellisel juhul tuleb arvesse võtta, et lühiajalised liikuvad keskmised annavad trendist varem teada, kuid selle tõttu sisaldavad ka palju ekslikke signaale. Pikema perioodi liikuvad keskmised annavad aga signaali pika viivitusega.
  Eesti aktsiate kohta on võimalik erinevate perioodidega liikuvaid keskmisi joonistada Investor.ee veebilehel (http://www.investor.ee/charts.php3).
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Personalijuht: ainult kaugtöö toob negatiivsed tagajärjed
See, et valdav osa ettevõtetest tuli kriisi ajal kaugtöö režiimiga edukalt toime, ei tähenda, et see ongi ideaalne töömuster, pigem soovitan kaug- ja kontoritööd kombineerivaid hübriidlahendusi, kirjutab kaugtöö tegija märgise pälvinud Finestmedia personalijuht Pille-Riin Pillav.
See, et valdav osa ettevõtetest tuli kriisi ajal kaugtöö režiimiga edukalt toime, ei tähenda, et see ongi ideaalne töömuster, pigem soovitan kaug- ja kontoritööd kombineerivaid hübriidlahendusi, kirjutab kaugtöö tegija märgise pälvinud Finestmedia personalijuht Pille-Riin Pillav.
BP teenis suure kasumi ning maksab kopsakat dividendi
Suurbritannia naftafirma BP suurendas dividende ning aktsiate tagasioste, samuti suudeti teises kvartalis teenida oodatust rohkem kasumit, mis pani aktsia kiiresti tõusma, vahendab Reuters.
Suurbritannia naftafirma BP suurendas dividende ning aktsiate tagasioste, samuti suudeti teises kvartalis teenida oodatust rohkem kasumit, mis pani aktsia kiiresti tõusma, vahendab Reuters.
Rootsist ähvardab tsemendikriis
Rootsit ähvardab tsemendikriis ja halvimal juhul mõjutab see 170 000 inimese töökohti, kirjutab Kauppalehti.
Rootsit ähvardab tsemendikriis ja halvimal juhul mõjutab see 170 000 inimese töökohti, kirjutab Kauppalehti.
T1 alghind on isegi suurima võlausaldaja arvates liiga kõrge
Pealinna uusim kaubanduskeskus T1 läks võlgade katteks 85 miljoni euro eest oksjonile, kuid isegi suurim võlausaldaja leiab, et sellise hinnaga ostjat ei tule.
Pealinna uusim kaubanduskeskus T1 läks võlgade katteks 85 miljoni euro eest oksjonile, kuid isegi suurim võlausaldaja leiab, et sellise hinnaga ostjat ei tule.