Kasv toimub illegaalse turu arvelt

Marika Merilai 02. november 2001, 00:00

Kaubanduse kui majandussektori positsioon on viimase paari aasta jooksul tõusnud. 2002. aastal ei saa aga prognoosida tarbijaturu üldmahu kasvu. Jaekäibe näitajate kasv saab toimuda illegaalse turu arvel. Nii valitsusasutused kui turu-uuringufirmad ei prognoosi elanike sissetulekute kasvu ning arvestades Eestis kõrgel tasemel püsivat tööpuudust, hindade tõusu, sissetulekute diferentseeritust, ei saagi lähitulevikuks tarbimise kasvu prognoosida.

Jätkub jaekaubanduse konsolideerumine ja ketistumine, mis kasvatab ketti kuuluvate kaupluste osatähtsust. Suureneb müügipind ühe elaniku kohta. Samas kaupluste arv lähiaastatel väheneb, eriti toidukaupluste arv. Suureneb aga kettidesse, sh rahvusvahelistesse kettidesse, kuuluvate kaupluste arv ja turuosa. Kasvada võib ka teatud kaupade või kaupade grupi müügile spetsialiseerunud kaupluste arv.

Turgu kontrollib lääneriikide kapital, mistõttu jätkuvad ka välisinvesteeringud kaubandusse.

Hulgikaubanduses on järgmisel aastal märksõnaks efektiivsus.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:10

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing