Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Palgatööaegne sotsiaalmaks ei loe

  Nii see praegu kahjuks on. Kui palgatöötajana töötamine lõpetatakse, siis ei arvestata ettevõtja haigushüvitise tasu juures eelnevalt tööandja poolt makstut üldse. Palgatööd loetakse ajaks, millal ettevõtjal puudus ettevõtlustulu, ning haigushüvitist kalendripäevale arvutatakse ravikindlustuse seaduse § 103 lõike 4.1 järgi: haiguslehe alguse ajal kehtinud eelarveaastaks riigieelarvega kehtestatud kuumäär (s.o 700 krooni) jagatakse 30ga.
  Uue ravikindlustuse seaduse eelnõus on ette nähtud, et palgatöötajana lõpetanul arvestatakse haigushüvitise arvutamisel kõiki eelneva kalendriaasta jooksul saadud tulusid. See oli aga muus osas õnnetu eelnõu, millele esitati väga palju vastulauseid. Loodetavasti võetakse siiski parandatud variant sel aastal riigikogus vastu ning hakkab 1. jaanuarist kehtima.
  Mis puutub oma tulu ennustamisse, siis oli ravikindlustuse seaduse samas paragrahvis kunagi kummaline lõige 5. See ütles, et kui kindlustatu FIEna saadud (eelmise) sotsiaalmaksuseaduse § 10 lõikes 3 ette nähtud alusel sotsiaalmaksuga maksustatud tulu töövabastuse alguspäeval oli väiksem eespool nimetatud kuumäärast, arvutati ühe kalendripäeva keskmine tulu ettevõtjana saadud sotsiaalmaksuga maksustatud ühe kalendrikuu tulu jagamisel 30ga. Sotsiaalmaksuseaduse § 10 lõikes 3 räägiti aga sellest, kui inimene töötas ettevõtmise kõrvalt ka palgatöötajana.
  Ravikindlustuse seaduse alusel andis sotsiaalminister Tiiu Aro välja määruse, millega kehtestati haigushüvitise määramise ja maksmise kord. Praegune sotsiaalminister Eiki Nestor omakorda andis 1999. a välja selle korra muutmise määruse, mis üritas seda ravikindlustuse seaduse punkti rakendatavaks (aga mitte täidetavaks) teha. Määruses oli kirjas: kui füüsilisest isikust ettevõtja on riiklik pensionär või tema eest maksab sotsiaalmaksu ka tööandja ning tema jooksva aasta ühe kalendrikuu ettevõtlusest saadav tulu, millest on tehtud tulumaksuseaduses lubatud ettevõtlusega seotud mahaarvamised, on väiksem kuupalga alammäärast, arvutatakse tema ühe kalendripäeva keskmine tulu sotsiaalmaksuga maksustatud ühe kalendrikuu tulu jagamisel 30ga.
  Määrus nägi ette, et sel juhul peab ettevõtja ennustama oma aastase keskmise maksustatava tulu (s.o tulu miinus kulud) kuu kohta. Kui aasta lõppedes selgub, et tegelik maksustatav tulu on olnud ennustatust väiksem, tuleb osa haigushüvitisest tagasi maksta. Seejuures nimetab minister tulu ennustamisega tekkida võivat viga valeandmete esitamiseks!
  Sellest aastast taolist punkti ravikindlustuse seaduses enam ei ole, sest selle täitmine on võimatu. 28.12.2000 välja antud hüvitise arvestamise korra muutmise määruses ei ole minister Nestor aga sellega arvestanud, on vaid muutnud tulu ennustamise avalduse vormil aastanumbreid. Ka tsiteeritakse määruses sama aasta 31.12. kehtivuse kaotanud sotsiaalmaksuseadust. Sotsiaalministeeriumis ilmselt ei teatud, et president oli juba 21. detsembril välja kuulutanud uue sotsiaalmaksuseaduse.
  Kui tahate teada, kuidas tulusid ja kulusid piisava täpsusega ennustada, et osa haigushüvitist pärast mitte tagasi maksta, jään vastuse võlgu.
 • Hetkel kuum
Argo Alaniit: saagu „Welcome to Estoniast“ riiki tutvustav hotell
Käin välja idee ehitada kahe-kolme maailma suurima lennujaama lähedusse Eestit iseloomustav ja tutvustav butiikhotell kuni 200 numbritoaga, kirjutab Argo Alaniit arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Käin välja idee ehitada kahe-kolme maailma suurima lennujaama lähedusse Eestit iseloomustav ja tutvustav butiikhotell kuni 200 numbritoaga, kirjutab Argo Alaniit arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Tururiskid tõusevad: Lähis-Ida kriis eskaleerub, inflatsioon ja majandustulemused survestavad Wall Streeti
Kõik üksteist S&P 500’sse kuuluvat sektorit lõpetasid reede kahjumis. Aktsiaturud takerdusid peale raportit potentsiaalsest Iraani rünnakust Iisraeli vastu.
Kõik üksteist S&P 500’sse kuuluvat sektorit lõpetasid reede kahjumis. Aktsiaturud takerdusid peale raportit potentsiaalsest Iraani rünnakust Iisraeli vastu.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Üks Eesti parimaid juhte otsib töötajate palkamisel vau-tunnet
Inimeste palkamisel organisatsiooni mängib rolli tunne, kui pärast vestlust on vau-tunne, siis on hästi, ütles OIXIO Grupi juhatuse esimees Ivo Suursoo.
Inimeste palkamisel organisatsiooni mängib rolli tunne, kui pärast vestlust on vau-tunne, siis on hästi, ütles OIXIO Grupi juhatuse esimees Ivo Suursoo.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Parvel Pruunsild annetas Isamaale 100 000 eurot
Suurima annetuse sai esimeses kvartalis Isamaa: ärimees Parvel Pruunsild annetas erakonnale 100 000 eurot, teist sama palju sai erakond Margus ja Aivar Linnamäelt – kumbki annetas 50 000 eurot.
Suurima annetuse sai esimeses kvartalis Isamaa: ärimees Parvel Pruunsild annetas erakonnale 100 000 eurot, teist sama palju sai erakond Margus ja Aivar Linnamäelt – kumbki annetas 50 000 eurot.
Baltikumi suurim elamusspordikeskus paneb Peetris uksed kinni
Tallinna külje all Peetris paneb uksed kinni seal kaheksa aastat tegutsenud elamusspordikeskus, kus on saanud erinevate ekstreemspordialadega tegeleda nii harrastajad kui professionaalid.
Tallinna külje all Peetris paneb uksed kinni seal kaheksa aastat tegutsenud elamusspordikeskus, kus on saanud erinevate ekstreemspordialadega tegeleda nii harrastajad kui professionaalid.