Kaido Einama • 5. detsember 2001 kell 22:00

Inteli Celeroni 1,2GHz protsessor alustab arvutite uut põlvkonda

Uuel Celeroni protsessoril baseeruv arvuti on eriti ahvatlev kodutarbijale, kes kasutab sama arvutit keskmiselt tunduvalt kauem aega kui kontoris enne selle vahetamist uuema vastu. 1,2 GHz Celeron peaks olema uuendatav järgmise põlvkonna protsessoritega veel mitmeid aastaid.

On oluline et sobivasse hinnaklassi jääva arvuti platvorm oleks maksimaalselt kaasaegne, mis tagaks hiljem lihtsa täiendatavuse ja sobivuse erinevate tehnoloogiatega ning tarkvaraga.

Intel on järk-järgult üle läinud 0,13mikronilisele ehk koodnimega Tualatin tehnoloogiale, mis oli kasutusel Pentium III protsessorites. Uues Celeronis on nüüd sama tehnoloogia. Kui Pentium III on mõeldud rohkem mobiilsetele lahendustele, siis 1,2GHz Intel Celeron võtab kolmanda põlvkonna Pentiumi positsiooni üle lauaarvutites, olles energiasäästlik ja vaikne.

Võrreldavate parameetrite puhul on 1GHz ja 1,2GHz Intel Celeron protsessoritega arvutite hinnavahed lõppkliendile minimaalsed.

Globaalsemas mõttes üritab protsessoritootja Intel oma uue Celeroniga püsida konkurentsis suurima konkurendi AMD sama taktsagedusega Athlonile ja jääda konkureerima ka uute AMD Duron protsessoritega. Hinnatundlikule kliendile peaks uus Celeron AMDst rohkem meeldima. AMD püsib aga konkurentsis protsessoriga Athlon XP, mis suurema jõudlusega arvutites võistleb Inteli Pentium 4. põlvkonnaga.

Hetkel kuum