26. juuli 2002 kell 8:55

PM: Piraadirünnakud laevadele sagenevad

Rahvusvaheline piraatluse registreerimise keskus teatas, et lisaks Indoneesia vetes liikuvataele laevadele on ohus ka Somaaliast mööduvad laevad.

Jaanuarist juunini registreeriti maailma meredel 171 piraatide rünnakut, see on kuue võrra rohkem kui möödunud aasta samas ajavahemikus. Laevadele ohtlikem on Indoneesia kant, kuna tervelt 44 röövi toimus sealse saarestiku rahvusvaheliste mereteede vetes.

Indoneesia Sumatra saare ja Malaisia poolsaare vahel olevat Malaka väina läbib iga päev üle 600 laeva, mis veavad kaupu Aasia ja Euroopa vahel. Väin on juba aastasadu olnud piraatide lemmikpaigaks ning majanduslik ja poliitiline ebakindlus ainult süvendab seda.

Kurikuulsa Indoneesia kõrvale on aga kiirelt kerkimas Somaalia.

Piraatide lemmikobjektid on kaubalaevad ja tankerid, mida rünnatakse kahel moel. Esimesel juhul võetakse laev ja nõutakse omanikelt lunaraha. Seda on juhtunud sel aastal juba 14 laevaga. Teisel juhul röövitakse laeva lasti, seife ning meremeeste isiklikke asju.

Hetkel kuum