Tõnis Arnover • 9. august 2002 kell 9:08

Soome suurendab tulevast aastast õlle sissetoomiskvooti

Ehkki Soome valitsus oli lubanud suurendada alates tulevast aastast alkohoolsete jookide sissetoomiskvooti, kehtib see ainult õlle kohta.

Soome võttis Euroopa Liitu astudes kohustuse suurendada üleminekuperioodi järel lubatud maksuvaba alkoholi sissetoomiskvooti. Algselt oli kavas, et tuleval aastal lubatakse teisest ELi liikmesriigist kodanikel sisse tuua viis liitrit kanget alkoholi, 40 liitrit veini ja 64 liitrit õlut. Praeguses eelarvearutelus näib aga nii, et üksnes õllekogus tõuseb 32 liitrilt 64-le, kirjutab Taloussanomat.

Soome, mis saab tänavu alkoholimaksudena riigieelarvesse 20,3 miljardit krooni, kardab, et kuna importalkoholi suurendamine avaldaks survet alkoholimaksude tunduvaks alandamiseks, ei saa ta seda praeguses majandusseisus endale lubada ja lükkab selle edasi.

2004. aastal tuleb suurendada sissetoodava alkoholi kogused kange alkoholi puhul 10 liitrile, veini puhul 90 liitrile õlle puhul 110 liitrile.

Soome rahandusministeeriumi esindaja sõnul sõltub Soome alkoholi maksupoliitika oluliselt ELi laienemisest ja eriti Eesti astumisest ELi.

Hetkel kuum