Ülo Toomsalu • 2. september 2002 kell 6:13

PM: Rand lubab kolmandikule tudengitest 1000 krooni

Haridusministeerium on saanud valmis õppetoetuste seaduse eelnõu uue versiooni, mis lubab toetust neile vaestele tudengitele, kes hästi õpivad.

Haridusminister Mailis Rand rääkis, et nad on üritanud kogu suve kevadel Riigikogus vastu võtmata jäänud seadust parandada.

Kooskõlastusringile ehk ülikoolide, pankade, üliõpilaste jt esindajateni peaks projekt jõudma ministri sõnul sel nädalal, kirjutab Postimees. ?Siis, ma arvan, tuleb elav diskussioon,? kinnitas Rand.

Eelnõu uue kava järgi saab õppetoetust kindel arv noori, mis võrdub kolmandikuga riigieelarvelistest üliõpilastest ja uuendusena ka kolmandikuga riigieelarvelistest kutsekoolide õpilastest, tutvustas Rand. Ta lisas, et on kaalutud varianti, mille järgi saaks toetust iga neljas eelarveline õppur.

Toetussumma ulatuks Ranna sõnul 1000 kroonini kuus, põhikooli baasil õppivatel kutsekoolide õpilastel 500 kroonini ja iga kool otsustaks ise, kuidas leida akadeemilise edukuse ja rahalise vajaduse alusel õiged toetusesaajad.

?Täpsed kriteeriumid paneb kokku ülikool ja ministeeriumi ainuke nõue on see, et need oleksid avalikud,? sõnas Rand. Minister tõi näiteks, et ülikoolide esindajad on välja pakkunud arvestada akadeemilise edukuse all ka ühiskondlikku aktiivsust.

Parandus, mille järgi peaks toetama ainult neid kehval järjel õppureid, kes ka hästi edasi jõuavad, võiks Ranna sõnul olla kompromissiks, arvestades neid kriitikuid, kelle meelest peaks riik toetama õppureid ainult stipendiumitega.

Hetkel kuum