Ülo Toomsalu • 6. september 2002 kell 6:23

PM: Apteekrite Liit näeb ohtu väikeapteekidele

Eesti Apteekrite Liidu peaproviisor Gaidi Vendla tõdes, et ilmselt muutuvad ravimid tõepoolest mõnevõrra odavamaks ja haigekassa hoiab raha kokku.

?Aga ma näen ohtu, et väheneb müügilolevate ravimite valik ning väikeapteekide, eriti maapiirkondade apteekide käive,? ütles Vendla. ?See eelnõu soodustab neid apteeke, mis on hulgimüüjate käepikendused.?

Ta selgitas, et hulgimüüja saab endaga seotud apteegile anda ravimeid krediiti pikemaks ajaks. Teiste apteekide maksetähtaeg on tavaliselt 30 päeva. Kui selle aja jooksul keegi ravimit ära ei osta, tuleb apteegil endal see hulgimüüjale kinni maksta.

Kuskil pole määratletud, mis aja jooksul hüvitab haigekassa soodusretsepti. See aeg võib olla pikem kui hulgilaole maksmise tähtaeg ja nii kogunevad väikese käibe korral märkimisväärsed võlad.

?Piirhinnad lõikavad ära kasumiladva. Minu meelest alustati valest otsast, kõigepealt oleks pidanud saavutama hinnakokkuleppe ravimitootjatega,? märkis Vendla. ?Uus kord soodustab seda, et väiksematest apteekidest osa suletakse ja osa müüakse apteegikettidele. Vaikselt on juba oma uksed sulgenud ligi viiskümmend väikeapteeki.?

Hetkel kuum