Ülo Toomsalu • 19. september 2002 kell 6:01

EPL: Söögikohad ei suuda täita nõudeid köögile

Toitlustamisega tegelevad turismiettevõtted ei suuda täita Euroopa Liidu nõudeid.

Kehtima hakkavad euronõuded suruvad ka väikese köögiga turismitalule peale sadadesse tuhandetesse kroonidesse ulatuvaid kulutusi sisustuse muutmisel, kirjutab Eesti Päevaleht.

?Meie jaoks on see löök,? ütles Saaremaa Jürna talu perenaine Airi Tarvis. ?Euronõuetele vastava köögi tegemine läheks meile liiga kulukaks.?

Tarvise sõnul oli neil plaanis taotleda raha Euroopa abiprogrammilt SAPARD uue köögi ehitamiseks, mis oleks läinud maksma 800 000 krooni. Kuna nõuetele vastav köök poleks vanasse majja mahtunud, oleks tulnud ehitada uus hoone.

?Kõiki neid tingimusi silmas pidades otsustasime loobuda,? lausus Tarvis.

?Reeglid peavad igas asjas olema, aga see administreerimine on üle igasuguse piiri,? ütles Pädaste mõisa omanik Imre Sooäär. ?Kui kõik need dokumendid ette võtta ja neid täpselt täita, siis on iga päev vaja ära täita umbes viie sentimeetri paksune pakk pabereid ? see on üle igasuguse piiri.?

Sooääre sõnul pole seaduseloojad arvestanud reaalset olukorda. ?Neid reegleid tuleks kohendada vastavalt sellele, kui suure majutusasutusega on tegu. Praegu on need nõudmised ebareaalsed,? nentis ta. Sooäär tunnistas, et mõisa köök on läinud maksma üle miljoni krooni ja ikka ei ole kõik veel nõuetekohane.

Määrused nõuavad näiteks kaks korda päevas külmkapis temperatuuri mõõtmist ja vihikusse ülestähendamist. Lisaks peab koostama täpsed ülevaated toidu, selle transportimise, säilitamise jms kohta.

?Kui seda seadust lugesin, tekkis üksainuke mõte ? kui ma kõiki neid pabereid täitma pean, millal ma siis veel süüa teen,? ütles Airi Tarvis. ?Paljud on öelnud, et kannatage veidi, küll siin midagi muudetakse, aga praegu seadus ju kehtib ja me peame toimetama seaduse piires,? lausus ta.

Hetkel kuum