6. november 2002 kell 22:00

Tööõnnetusi on varasemast rohkem

1. novembri seisuga on Eestis tööõnnetused tänavu kaasa toonud 30 surmajuhtumit. Nende seas on viis oktoobrikuus registreeritud töösurma.

Tänavu kümne kuuga on surmajuhtumeid olnud rohkem kui samas ajavahemikus 2001. aastal (25) ja 2000. aastal (19), kuid vähem kui 1999. aastal (40).

Raskeid tööõnnetusi on olnud kümne kuuga tööl 727, oktoobris lisandus neid 74. Raskete tööõnnetuste arv on igal aastal kasvanud ? kümne kuuga oli neid 2001. aastal 578, 2000. aastal 388 ja 1999. aastal 276. Seega on nelja aastaga raskete tööõnnetuste hulk suurenenud 2,6 korda.

Raskete tööõnnetuste arvu suurenemise põhjusteks on ohutusnõuetele mittevastavate masinate ja seadmete kasutamine, ohutusnõuete eiramine, sisekontrolli puudumine ja puudulik järelevalve ohtlike tööde teostamise üle ning liiklus- ja ohutuseeskirjade rikkumine.

Samas on raskete tööõnnetuste arvu suurendanud paranenud koostöö arstide ja tööinspektsiooni vahel vigastustest teavitamisel, mis on ühtlasi aidanud vähendada tööõnnetuste varjamist. Ka on arstid hakanud tunduvalt rohkem tööõnnetusi kvalifitseerima rasketeks.

Autor: Tõnu Vare

Hetkel kuum