Tõnu Tramm • 28. november 2002 kell 22:00

Internet aitab autol viga leida

Türi TMK autoeriala õppejõu Virgo Tiitsu eestvedamisel on valminud internetipõhine arvutiprogramm, mille abil saab õppida autoasjandust, testida autot ja ka iseennast.

Kui näiteks autoremondifirma värbab tööle meest ja tööandja ei tea, millised on töösoovija teadmised, piisab end sisse logida aadressil http://open.forms.fi/autoee asuvasse internetipõhisesse kutseõppeprogrammi ja kõik vajalikud testid kuvatakse koos erinevate tüüpsituatsioonidega arvutiekraanile. Programm sisaldab kõiki nüüdisaegseid elektri- ja sissepritsesüsteemi tööpõhimõtteid.

See on vaid üks näide paljudest, kuidas on võimalik uut programmi kasutada. Koostöös Eesti kutsehariduse reformi sihtasutuse ja Tiigrihüppe sihtasutustega valminud programm läks kokku maksma 300 000 krooni ja Virgo Tiitsu ei kahtle selle vajalikkuses. ?Meie peamine suund on autoeriala õpetavad koolid, kus pidevalt kurdetakse, et neil ei ole vastavaid mõõteseadmeid, kuna need on nii kallid jms,? lausus Tiitsu.

Tiitsu sõnul on uues programmis võimalik teostada süüte- ja elektrisüsteemi mõõtmisi, otsida võimalikke vigu, õppida, vastata küsimustele jne. ?Selle programmi kasutusvaldkond on väga lai, sealt leiab endale midagi nii täiesti tavaline inimene kui ka väga vilunud autodiagnostik,? on Tiitsu veendunud. Eraisikule maksab programmile ligipääs 100 krooni kuus, õppeasutustele 10 krooni õpilase kohta.

Autode Müügi- ja Teenindusettevõtete Eesti Liidu (AMTEL) juhatuse esimees Jaak Uudla tunnistas pärast uue programmiga tutvumist, et tegemist on äärmiselt progressiivse ettevõtmisega ja sellest on kindlasti abi autoettevõtetele uue kaadri koolitamisel.

?Juba tegutsevatele firmadele ei pruugi see väga palju tähendada, sest inimene, kes töötab juba teeninduses diagnostikuna, on saanud vastava tootjafirma koolituse niikuinii.

Küll aga annab see paljudele kutseõppeasutustele võimaluse oma õpilasi paremal tasemel välja õpetada, sest ega tõepoolest kõik ei jaksa osta kalleid seadmeid ja kõigil ei ole ka kalleid autosid, mille peal neid katsetada,? lausus Uudla, kelle hinnangul on programm kahtlemata abiks ka asjalikuma kaadri leidmisel autoettevõtetes.

Kokku õpetatakse Eestis autoeriala paarikümnes koolis, praktiline õppematerjal ehk nüüdisaegsed diagnostikaseadmed jms on aga kallid ja seda saavad endale lubada vähesed koolid.

?Türi TMKs, Tallinna Tööstushariduskeskuses ja veel mõnes koolis on õppeklasside sisustus selline, mis võimaldab õpilastel saada piisavalt tipptasemel kogemusi, enamikul koolidel see baas aga puudub. Seetõttu on võimalus kõike seda arvuti vahendusel õppida suurepärane,? lausus Jaak Uudla.

Virgo Tiitsu sõnul on programmi võtnud kasutusele juba Tihemetsa tehnikum, Tallinna Tehnikakõrgkool ja mitmed teised kutseõppeasutused. ?Huvi on asja vastu väga suur ja pidevalt uuritakse võimalusi sellega liitumiseks,? nentis Tiitsu.

Hetkel kuum