Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Internet aitab autol viga leida

  Türi TMK autoeriala õppejõu Virgo Tiitsu eestvedamisel on valminud internetipõhine arvutiprogramm, mille abil saab õppida autoasjandust, testida autot ja ka iseennast.
  Kui näiteks autoremondifirma värbab tööle meest ja tööandja ei tea, millised on töösoovija teadmised, piisab end sisse logida aadressil http://open.forms.fi/autoee asuvasse internetipõhisesse kutseõppeprogrammi ja kõik vajalikud testid kuvatakse koos erinevate tüüpsituatsioonidega arvutiekraanile. Programm sisaldab kõiki nüüdisaegseid elektri- ja sissepritsesüsteemi tööpõhimõtteid.
  See on vaid üks näide paljudest, kuidas on võimalik uut programmi kasutada. Koostöös Eesti kutsehariduse reformi sihtasutuse ja Tiigrihüppe sihtasutustega valminud programm läks kokku maksma 300 000 krooni ja Virgo Tiitsu ei kahtle selle vajalikkuses. ?Meie peamine suund on autoeriala õpetavad koolid, kus pidevalt kurdetakse, et neil ei ole vastavaid mõõteseadmeid, kuna need on nii kallid jms,? lausus Tiitsu.
  Tiitsu sõnul on uues programmis võimalik teostada süüte- ja elektrisüsteemi mõõtmisi, otsida võimalikke vigu, õppida, vastata küsimustele jne. ?Selle programmi kasutusvaldkond on väga lai, sealt leiab endale midagi nii täiesti tavaline inimene kui ka väga vilunud autodiagnostik,? on Tiitsu veendunud. Eraisikule maksab programmile ligipääs 100 krooni kuus, õppeasutustele 10 krooni õpilase kohta.
  Autode Müügi- ja Teenindusettevõtete Eesti Liidu (AMTEL) juhatuse esimees Jaak Uudla tunnistas pärast uue programmiga tutvumist, et tegemist on äärmiselt progressiivse ettevõtmisega ja sellest on kindlasti abi autoettevõtetele uue kaadri koolitamisel.
  ?Juba tegutsevatele firmadele ei pruugi see väga palju tähendada, sest inimene, kes töötab juba teeninduses diagnostikuna, on saanud vastava tootjafirma koolituse niikuinii.
  Küll aga annab see paljudele kutseõppeasutustele võimaluse oma õpilasi paremal tasemel välja õpetada, sest ega tõepoolest kõik ei jaksa osta kalleid seadmeid ja kõigil ei ole ka kalleid autosid, mille peal neid katsetada,? lausus Uudla, kelle hinnangul on programm kahtlemata abiks ka asjalikuma kaadri leidmisel autoettevõtetes.
  Kokku õpetatakse Eestis autoeriala paarikümnes koolis, praktiline õppematerjal ehk nüüdisaegsed diagnostikaseadmed jms on aga kallid ja seda saavad endale lubada vähesed koolid.
  ?Türi TMKs, Tallinna Tööstushariduskeskuses ja veel mõnes koolis on õppeklasside sisustus selline, mis võimaldab õpilastel saada piisavalt tipptasemel kogemusi, enamikul koolidel see baas aga puudub. Seetõttu on võimalus kõike seda arvuti vahendusel õppida suurepärane,? lausus Jaak Uudla.
  Virgo Tiitsu sõnul on programmi võtnud kasutusele juba Tihemetsa tehnikum, Tallinna Tehnikakõrgkool ja mitmed teised kutseõppeasutused. ?Huvi on asja vastu väga suur ja pidevalt uuritakse võimalusi sellega liitumiseks,? nentis Tiitsu.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Ootamatult sügav majanduslangus paneb prognoose ümber tegema
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Karl-Eduard Salumäe: kasutatud autode turg on nagu mingi kentaur
Mis iganes põhjustel paistab visalt kaduma siinse ostjaskonna valmidus kahtlastele autoärikatele raha tassida, kirjutab Äripäeva arvamustoimetaja Karl-Eduard Salumäe.
Mis iganes põhjustel paistab visalt kaduma siinse ostjaskonna valmidus kahtlastele autoärikatele raha tassida, kirjutab Äripäeva arvamustoimetaja Karl-Eduard Salumäe.
USA aktsiaturud sattusid hea töötururaporti peale segadusse
USA aktsiaturud sulgusid eri suundades ja andsid segaseid signaale pärast värsket töötururaportit, mille kohaselt on tööpuudus endiselt ülimadal ja uusi töötajaid palgatakse prognoositust enam.
USA aktsiaturud sulgusid eri suundades ja andsid segaseid signaale pärast värsket töötururaportit, mille kohaselt on tööpuudus endiselt ülimadal ja uusi töötajaid palgatakse prognoositust enam.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Juhtide piiratud aeg teeb värbamise kalliks
Värbaja saab sobivate kandidaatide otsimisel ära teha küll palju tehnilist tööd, kuid ka juhtide panustatud aeg on oluline ja see teeb värbamise kalliks, rääkis Grant Thorntoni personaliteenuste juhtiv nõustaja Airi Neemre saates “Kasvukursil”.
Värbaja saab sobivate kandidaatide otsimisel ära teha küll palju tehnilist tööd, kuid ka juhtide panustatud aeg on oluline ja see teeb värbamise kalliks, rääkis Grant Thorntoni personaliteenuste juhtiv nõustaja Airi Neemre saates “Kasvukursil”.
Head uudised tulevad Zaporižžjast: Vene väed taanduvad
Sõda Lõuna-Ukrainas koondub sealsetele maanteedele, Donetskis käivad tihedad lahingud Bahmuti pärast ning Zaporižžja oblastis on Vene väed sunnitud taganema.
Sõda Lõuna-Ukrainas koondub sealsetele maanteedele, Donetskis käivad tihedad lahingud Bahmuti pärast ning Zaporižžja oblastis on Vene väed sunnitud taganema.
Head uudised tulevad Zaporižžjast: Vene väed taanduvad
Sõda Lõuna-Ukrainas koondub sealsetele maanteedele, Donetskis käivad tihedad lahingud Bahmuti pärast ning Zaporižžja oblastis on Vene väed sunnitud taganema.
Sõda Lõuna-Ukrainas koondub sealsetele maanteedele, Donetskis käivad tihedad lahingud Bahmuti pärast ning Zaporižžja oblastis on Vene väed sunnitud taganema.

Olulisemad lood

Trükitööstuse analüüs: pakenditootjad kriisidest puutumata, teised otsivad uusi võimalusi
Trükikodade müügitulu taastus mullu küll osaliselt koroonakriisist, kuid jäi siiski aastate 2017–2018 tasemele. Pakenditootjate müügitulu kasvab seevastu pidevalt ega ole kriisidest seni suuremalt pihta saanud, kirjutas ülevaates Eesti Trüki- ja Pakenditööstuse Liidu arendusnõunik Kati Rostfeldt.
Trükikodade müügitulu taastus mullu küll osaliselt koroonakriisist, kuid jäi siiski aastate 2017–2018 tasemele. Pakenditootjate müügitulu kasvab seevastu pidevalt ega ole kriisidest seni suuremalt pihta saanud, kirjutas ülevaates Eesti Trüki- ja Pakenditööstuse Liidu arendusnõunik Kati Rostfeldt.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.