Ülo Toomsalu • 23. detsember 2002 kell 6:05

EPL: Traumapunkti minek tasuliseks

Aprillist peab iga abivajaja Põhja-Eesti Regionaalhaigla traumapunkti Mustamäel kaasa võtma 50 krooni, mille tasumise järel ta abi saab.

Haigla juhatus otsustas hakata 50kroonist visiiditasu võtma kõigilt traumapunkti külastajatelt, tegemata erandeid isegi pensionäridele, kirjutab Eesti Päevaleht. Tartu Ülikooli Kliinikumi traumapunkti patsiendid hakkavad sama suurt visiiditasu maksma jaanuarist, pensionäridelt küsitakse poole vähem.

?Maksan või sada, kui töö on kiire ja korralik,? ütles eile Mustamäel traumapunktis järjekorras istunud Eha Mass, kes oli ootamisaja pikkusest nördinud.

?Pigem suren, kui arsti juurde tulen,? ei suutnud pensionär Viktor Kutumov pahameelt varjata. Mees oli koridori suitsetama minnes trepist alla kukkunud ja vajas põhjalikku lappimist.

?Ega me kedagi abistamata ei jäta, kui raha kaasas pole,? ütles Põhja-Eesti Regionaalhaigla juhatuse liige Jaak Tälli. ?Anname abi järel arve kaasa.?

Haigla loodab teenida visiiditasudelt kuus miljonit krooni. ?Kui seadus annab visiiditasude kehtestamise õiguse, siis pole vaja süüdistada seaduse täitjat, vaid vastuvõtjat,? ütles Tälli. ?Eesti riik pole nii rikas, et suudaks kogu meditsiiniteenuse kinni maksta. Arvestades auto remontimise paarisajakroonist tunnitasu, on inimese remont märksa odavam.?

?Kas varsti pannakse ka kiir-abiautodele taksomeetrid peale?? küsis sotsiaalministeeriumi pressiesindaja Sigrid Tappo. ?Haiglad on traumaohvritele visiiditasu kehtestades moonutanud ravikindlustusseaduse mõtet. Saadame tervishoiuameti otsuste seaduslikkust kontrollima ja teeme kõik, et traumade ohvrid ei peaks visiiditasu maksma.?

Hetkel kuum