Aili Sandre • 2. mai 2003 kell 14:10

Omanikuta mets ahvatleb metsavargaid

Metsanduskonsultandi Erik Kosenkraniuse sõnul on metsavarguste vastases võitluses esimene samm leida kõigile vabadele maadele omanik.

Praegu Eesti metsanduses toimuva võtab Kosenkranius kokku nii: otsitakse imerohtu metsavargusetele ja puudulikule metsauuendusele, peetakse võidujooksu erastamistaotlusteta nn vabadele maadele (riik contra eraomanik) ja vastavalt metsanduse riiklikule arengukavale hakatakse rangelt kaitstavate metsade pindala kogu riigis upitama 10 protsendile.

Vabadele maadele uute omanike leidmisega ei tohiks Kosenkraniuse sõnul kaasneda ebaseaduslike raiete mahu kasv, seega peaks rõhuasetus olema eelkõige tõsiste omanike leidmisel ja ebaseaduslike raiete jätkuval seirel.

Kosenkraniuse andmeil on ebaseaduslike raiete arv ja maht viimastel aastatel langenud ja on praegu umbes 1% puidukäibest. Viimase kümnendi metsauuenduse mahud on aga neli korda väiksemad vajalikust.

Lähemalt metsandusest 5. mai Äripäevast.

Hetkel kuum