Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Pooleteise aastaga toimiva kliendihalduseni

    Turvafirma Falck kliendiportfell oli 2001. aasta alguses kasvanud 20 000 kliendini. Organisatsiooniliselt toimisid neli regiooni (Põhja, Lääne, Ida, Lõuna) omaette tulemusüksustena, nii oli ka klienditeenindus korraldatud regioonipõhiselt. Ühtset kliendibaasi ei olnud. Klientuuri struktuuris on palju erinevaid kliendigruppe: suured ärikliendid, kes opereerivad üle Eesti ja tarbivad erinevaid tooteid tehnilisest valvest sularahaveoni, erakliendid, kes tarbivad paketipõhist lihtsat Koduvalve toodet, ja veel terve hulk erinevaid kliente, kes vajavad kõike sinna vahele jäävat. Kliendihalduse tarkvaraks oli Põhja regioonis lihtne, lokaalne, kodukootud andmebaas. Kliendibaasi kasvades muutus tarkvara kohmakaks. Võrgupõhine kasutus, lisavõimalused ning aruandlus olid keerulised teemad.
    Suurima kliendiportfelliga Põhja regioonis kujunes igapäevane kliendihaldus tööjõumahukaks. Kliendibaas võimaldas salvestada kliendi probleeme ja andmeid ning seetõttu oli aruandlus tõeline käsitöö. Nõudlus aruannete järgi aga kasvas. See tõi kaasa olukorra, kus tekkisid spetsiaalsed töökohad, kelle üheks ja peamiseks ülesandeks oligi aruannete koostamine. Puudusid igasugused vahendid teenusprotsessi ohjamiseks ja järelevalveks. Igapäevase kliendisuhtluse ja kliendiprobleemide käsitlemine oli vähe seotud kliendi andmebaasiga ja nii tervikprotsessina suures osas inimliku faktori ehk kliendihalduri õlul.
    Turundusraamatutest tuttavat fraasi ?kliendibaas on ettevõtte suurimaid väärtusi? ei kasutatud lisamüügi eesmärkidel. Müügieesmärgid olid selgelt eristatud klientide haldamisest. Müügimeeskonnalt oodati ainult uute klientide toomist. Sellise kriitilise tagasivaate taustal võib siiski kokkuvõtvalt öelda, et aja- ja töökulukas kliendihaldus toimis, kuigi ei saanud hakkama klientide tõusva nõudlusega kiire ja seejuures integreeritud klienditeeninduse suhtes.
    Oma emafirmale esitlesime 2001. aasta kevadel Eestis plaanitavat kliendihalduse ehk CRMi pilootprojekti. Sel hetkel määratlesime CRM (ingl. k Customer Relations Management) Falcki üheks olulisemaks arendusprojektiks. Grupi Euroopa ettevõtetes pöörati seni vähe tähelepanu kliendihaldusele ja klientuuri väärtuse kasvatamisele. Tänaseks on Eesti ainuke Falcki riikidest, kus projektiga on jõutud tulemusteni.
    Pilootprojekt tähendas Falck Eestile seda, et peakorter andis meile piiratud ajaks toeks CRM-konsultandi, mis oli algusfaasis üks eduteguritest. Saime paika kaks olulist põhimõtet: CRM ei ole IT-projekt, vaid on ärikeskne projekt ja oluline on mitte püüda adapteerida võimalikku CRM-tarkvara olemasoleva teenindusprotsessiga, vaid kirjeldada detailselt ettevõtte nägemust teenindusest tulevikus ning siis panna paika vahendid, mis on vajalikud sellise taseme saavutamiseks.
    Töögrupp oli nurgakiviks projekti õnnestumisele, nende tegutsemist määrasid projekti põhimõtted:
    töögrupp on üheselt määratud isikud igast klienditeeninduse funktsioonist ja ka IT-st,töögrupi isikkooseis ei muutu projekti vältel,töögrupi liikmed on oma valdkonnas otsustusõigusega, mis tagab, et nad on volitatud kinnitama standardeid, kooskõlastavad lähteülesanded, võtavad vastu vajalikke otsuseid,töögrupis on selgelt ülekaalus klienditeeninduse inimesed,töögruppi peavad toetama otsesed juhid ja motiveerima selgelt kommunikeeritud ühised eesmärgid.
    Kliendihalduspõhimõtteid kirjeldati kliendisegmentide kaupa nn teenindusstandardina, mis pandi paika ajurünnakute ja analüüside ajal. 2002. aasta suvel olime valmis valima sobivat CRM- tarvara. Kui klienditeeninduse standardid kirjeldatud, võis veidi kergemalt hingata. Tundus, et olulisim on juba tehtud. Pealegi olid IT-inimesed töögrupis juba aru saamas, kuhu CRM-projekt on arenemas. Järgmised ühisharjutused olid pigem tehnilist ja finantslaadi. Kiiresti saime üle teemast ?teha ise või osta sisse?. Erinevate valmislahenduste pakkujate hulk oli suur. Kindluse andsid siinkohal analüüsid ja uuringute kokkuvõtted. Otsustasime otsida sobivat valmislahendust, millel on nö kõrge kohanemisvõime.
    Firma kliendibaasi suurus, protsesside hulk, geograafiline areaal ja turu suurus on talupojalikult lihtsad mõõdikud tarkvara sobivusele. Kindlasti tunnete ennast uhkelt, kui tarkvara pakkuja ütleb, et ?see tarkvara sobib teile imehästi, sest isegi Coca- Cola kasutab seda?. Kas teil aga reaalselt on ikka tarvis sellise kliendiandmete mahuga toime tulevat tarkvara? Teine faktor valiku juures on see, et CRM-tarkvara turul on saadaval peamiselt müügirõhuga lahendused. Olemasoleva klientuuri haldus on seejuures väga nõrga lahendusega.
    Paindlikkus ja arendatavus on CRMi juurutamisel märksõnad, mis peavad meeles olema, et mitte sattuda olukorda, kus värskelt kasutusele võetud tehniline vidin enam tegelike vajadustega ei kattu. Kindlasti on üheks valiku- kriteerimumiks hind. Siinkohal on kohane meelde tuletada, et see on eelkõige tuleviku hind ehk tasuvus ? milline efekt on tehtud investeeringul tulevikus.
    Maailmas ei ole valmis vastuseid ja lahendusi, kui soovite süsteemselt arendada oma ettevõtte kliendihaldust. See on ikkagi iga äri enda otsus ja soov, millisena nähakse tulevikus oma kliendihaldust. Mõelda tuleks antud teemale eelkõige tuleviku konkurentsieelise vaatepunktist.
    CRMi fookus on kliendihaldusel
    CRM-lahendus on selgelt fokusseeritud kliendihaldusele. N-ö boonusena sisaldab see samas tugevat müügiprotsesside haldamise funktsionaalsust.
    Protsesside ohjamine toob tulemuse
    Teenindusprotsesside automatiseerimine ja õigel ajal ning õiges kohas esitatud info on oluliselt parandanud ettevõtte klienditeeninduse efektiivsust. Kliendi silmade läbi vaadates tähendab see Falcki-poolset lubadustest kinnipidamist.
    Aruandlus muutus täpsemaks
    Tänu eelnevalt kirjeldatud lahendusele on aruandlus muutunud operatiivsemaks ja täpsemaks. Samuti on oluliselt paranenud aruandluse kättesaadavus.
    Vajalik info on koos ühel ekraanil
    Falcki CRM-lahenduse ühesuunaline integratsioon raamatupidamistarkvaraga SAP ja valveobjektide häirete käsitlemise tarkvaraga Safecon on toonud klienditeenindajale vajaliku info kliendipõhiselt kokku niiöelda ühele arvutiekraanile.
    Tarkvaralahendus on eestikeelne ja kodune
    4. novembril 2002 kasutusele võetud kliendihalduse tarkvara keskkond on Falckis eestikeelne, kujundatud firma kaubamärgi stiilis (sh login ja arvuti ekraanipilt).
    Kokkuhoid teeninduse ja aruandluse ajas
    Kokkuhoid on eelkõige kliendi teenindamisele ja aruandluse koostamisele kuluvas ajas. Lihtsate aruannete koostamine on nüüd ainult nupule vajutamise kaugusel. Kuid viimase osas on veel arenguruumi. Info kvaliteet ja ebapiisavus on akuutsed. Kasutatav tarkvara annab võimaluse jälgida kliendiinfo tegelikku kvaliteeti. Ebakvaliteetne teave võib nullida efektiivset teenindust püüdlused. Lähemal ajal lisandub CRMi nn lisamüük. Hakkame süsteemsemalt kasutama oma klientuuri kui olulist käibe kasvatamise ressurssi. Samuti lisandub n-ö globaalne kliendiinfo, sest CRM on kasutusel kõigis Falck Eesti kontserni ettevõtetes. Mõtleme ka e-teeninduse peale. Falcki iseteenindusbüroo internetis ei olegi enam väga kauge tulevik.
    Autor: Georgi Viies
  • Hetkel kuum
Andrus Hiiepuu: kustkohast tulevad ja kuhu kaovad eesmärgid?
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Google koondab teadmata osa töötajatest Protest Iisraeli vastu maksab töö veel kümnetele ettevõtte töötajatele
Lisaks Teslale andis uuest koondamislainest teada ka Alphabeti omanduses olev Google.
Lisaks Teslale andis uuest koondamislainest teada ka Alphabeti omanduses olev Google.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Eelarvenõukogu: riigivõlg kasvab kiirelt
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Everaus rajab Rae valda uue elukvartali
Everaus Kinnisvara rajab Rae vallas asuvasse Järvekülla uue elamukvartali, alustades ehitusega suvel.
Everaus Kinnisvara rajab Rae vallas asuvasse Järvekülla uue elamukvartali, alustades ehitusega suvel.