Ülo Toomsalu • 30. oktoober 2003 kell 5:43

EPL: Aasta põllumehe talu käive on 40 miljonit

Laheotsa talu peremees Johannes Valk valiti sel nädalal aasta põllumeheks.

Käesoleval aastal üle 40 miljoni kroonist käivet ootava talu juht tunnistab Eesti Päevalehele, et talu käibe ja kasumi poolest võib teda küll miljonäriks pidada, kuid arvestama peab ka sellega, et tal kümne miljoni eest kohustusi kanda on.

Eesti ühe suurima ja tuntuma talu peremehe Johannes Valgu sõnul tegeleb nende talu peamiselt kolme tegevusvaldkonnaga: kartuli-, köögivilja ning lõikerooside kasvatamisega. ?Loomi meil pole, kui välja arvata mõned koerad ning suvel kärbsed,? lausub Valk.

Tema sõnul annab Laheotsa talu käibest kartulikasvatus 40 protsenti ning köögivilja pool 20 protsenti. Samas on viimase paari aastaga talu üheks olulisemaks sissetulekuallikaks kujunenud roosikasvatus, mis annab praegu samuti 40 protsenti talu käibest.

Laheotsa talu peamised maavaldused asuvad aga Lääne-Harjumaal Padise kandis, kus talul on enam kui paarsada hektarit kartuli- ning köögiviljamaad. Johannes Valgu sõnul kasvatati läinud aastal näiteks kartulit 165 hektaril ning ühe hektari saagiks oli 33 tonni. Kokku seega ligi 5500 tonni kartulit. ?Tallinnas ostetavast kartulist on kuni veerand Laheotsa talu toodang,? märgib Valk.

Laheotsa talu palgal on ühtekokku 81 inimest. Neist kasvuhoonemajanduses töötab 35 ning Tallinnas asuvas hulgilaos viis inimest. Ülejäänud töökäed tegutsevad Lääne-Harjumaal.

Hetkel kuum