Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Luud või lukk ? kumb panna ukse ette?

    Palutakse poest leiba tuua, võtad ühe kolmekümne viiest erinevast ? teradega või peenest jahust, kandilise või lapikuma, ohiku või viilutamata ? no keegi ikka ära sööb. Saadavaid lukke on umbes sama erinevaid, kuid vaja on just üht ja kindlat. Millist siis?
    Kõigepealt astun Tondi Selverit väisates sisse sealsesse võtmete valmistamise boksi, ehk on lukke ka. Üks pakend meenutab lukku. ?See on turvalukk,? aitab teravaninalist saabast parandav noormees, Stephen Kingi särk seljas.
    ?Teised lukud pole turvalised??
    ?Sel pole linki.??Aga teil on siin eraldi lingid ju ka müügil.?
    ?See käib üles, lisalukuks. Turvalukuks.?
    Alles nüüd hakkan aimama. Piinlik lugu, olen ju näinud küll, et silma kõrgusel on ka ustel lukuaugud, kenad klapikesed ees ja puha. Mu enda vana kodu uksel on ka ülemine lukk, selline snepri moodi, kuid ise ei lukustu. Seest keeran jullast, väljast võtmega. Alumine lukk on traditsiooniline Vasara oma, aga see töötab nii viletsalt, et ma ei vaevu seda kasutama. Niikuinii naabritädi on kodus ja teeb valvet. Või luuret, oleneb, kelle positsioonilt vaadata. Üldiselt ma arvan, et tugeva õlatõukega saan selle ukse isegi lahti, kuid uues kodus oleks tsipa kangemat tarvis.
    ?Korterile see lukk sobiks??
    ?Rauduksele. See maksab ligi 600 krooni, puitukse nad lõhuvad ära, see hoiab ehk kümme sekundit kauem. Kas selle eest on mõtet nii palju maksta...?
    Et mis ma siis nüüd arvama peaksin. Müüja võtab mu segaduses mõtted kokku: ?Lukk hoiab looma, mitte inimest.?
    ?No koopiaid teete neist Vasara võtmetest ka, kas neid lukke siis tänapäeval ikka kasutatakse??
    ?Lihtsüdamikud on meil ka saada, kuid mitte Vasara, import.?
    Kalevi vastas pidi üks lukukeskus olema. Hakkan sinnapoole sõitma, kuid mitte ei meenu, milline tee Tammsaare tee pikenduselt linna poole keerab. Pööran parem Järve Keskuse poole. Nende reklaamid on tee ääres, et kõik kodus vajalik. Seinalt poodide nimistut lugedes hakkab mulle tunduma, et lukud siiski pole vajalikud, kuid siiski ? 0 korrusel on Lukumarket. Lahke keskealine daam aitab mind meeleldi ja tal on veidi kahju, et tütrekesel nõnda igav on, et too mossitades põrandal peab aelema. Lukumarketis on algajale lukuostjale väga sobivad näidised: hele ja tume rauduks kroomitud ja messingist lukunäidistega. Müüja ütleb, et komplekt: link, alumine lukk, ülemine lukk ja uksesilm ongi kõige minevam. Komplektis ostes tuleb mõnikümmend krooni odavam ka, ehkki hind on üsna muljetavaldav ? 2000 krooni. Firmadeks Abloy või ASSA. Odavamaid lukke on ka: Vasara ja mõne Leedu ja Poola firma omad. Ent müüja soovitab korteri rauduksele kallimat. ?Rauduks tehakse ja kohe pannakse lukk, pärast vahetama hakata on õudsalt nadi.? Näidiskomplekti positiivse küljena toob ta välja ka selle, et seda aktsepteerivad kindlustusfirmad. Odavamate lukkude garantii on pool aastat, kallimatel aasta. Pean seda aega väga väikeseks. ?Võite osta selle luku! Garantii viis aastat.? Müüja tõstab ust imiteeriva lukuga puutüki letile. ?Tavalisel lukul on sees ainult liblikas, kuid siin saab ka seest võtmega keerata. Võite liblika fikseerida ja siis saab seest ainult võtmega ukse lahti. Kui tahate kedagi tuppa kinni panna näiteks.?
    ?Oi, ma vist ei taha. See nii keeruline, kas isegi selgeks saan, lastele ka vaja õpetada. Ei parem vist mitte.?
    ?Esimese korruse elanikud eelistavad seda. Et kui vargad akna kaudu sisse tulevad, siis neil pole võimalust uksest midagi ära viia, sest nad ei saa ust lahti. Või viimase korruse elanikud. Aknast katusele ei vinna ju midagi.?
    Feng shui õpetuse järgi hoiab ukse juures olev hari röövlid eemale. Vanasti maal toetati luud vastu ust. Kas just varaste kartuses, kuid nii ei pääsenud tuul ust lõhkuma. Meil maal hoiab naabritädi ust lukus, kui ise kodust ära läheb, kuid võtmed jätab ukse ette...
    - Eesti Lukusseppade Liidu juht Aivar Piirisild
    Kui inimene, olgu ta siis üksik naisterahvas või ainult oma põhitööd oskav tänapäeva mees, seab sammud lukupoe poole, siis on tal tavaliselt mure oma ukse lukustuse pärast. On see siis rikkes, moraalselt või füüsiliselt vananenud, puudub üldse või ei vasta enam inimese kõrgendatud turvalisuse, või miks mitte ka ilumeele nõudmistele.
    Nad teavad, et ei ole olemas häid ja odavaid lukke, vaid et lukustuse headuse määrab ära toote valmistamise täiuslikkus nii
    - materjalide- tehnoloogia- insenerimõtte nutikuse- kasutusmugavuse kui ka- välimuse osas ning et iga täiuslik asi on oma hinda väärt.
    Kindlasti on neil olemas kas isiklik või kellegi lähedase inimese kogemus "halbade lukkude" tarbimisest tulenevatest tagajärgedest. Nad teavad, et selliste tagajärgede hind on alati kallim mistahes korralikust lukust. Nad pigem loovutavad natuke suurema osa oma sissetulekust neile, kes tõepoolest on kurikaeltega võidujooksus sammu võrra eespool, kui et hoiavad kokku ostes "lukk-on-looma-jaoks" turvalisuse filosoofia mõjutustega lukutoote.
    Lukuspetsialisti ülesandeks on selliste inimeste puhul ainult
    - juhtida nende tähelepanu vahepeal ilmunud uudistoodetele- aidata klienti konkreetset olukorda arvesse võtvate parimate lahenduste komplekteerimisel ning- luku paigaldusega seotud murede lahendamisel.
    Tahab midagi
    Teise ja kõige suurema osa moodustavad need inimesed, kes midagi on lukkudest kuulnud ja elu jooksul vähemalt ühte lukku võtmega avanud ja sulgenud. Neile tuleb teine kord tundide kaupa seletada, kuidas toimub tänapäeval lukkude valimine. Nad saavad lühikoolituse lukkude- turvalisusest (muugitavus, puuritavus, lõhkumiskindlus, turvaklassid, lukustandardid)- valmistamise kvaliteedist (eri tootjate käekiri, materjalide valik, täpsus, töökindlus, tootmise keskkonnaohutus ja kvaliteedikontroll)- kasutamismugavusest ja kasutatavu- sest erinevates olukordades ("päevalu- kustus", "öölukustus", ohutus, isesulgu- vus, sarjastatavus, mehaaniline või elektriline lukustus, evakuatsioonilukus- tus, kasutatavus puuetega inimeste või laste poolt)- kasutatavusest erinevatel ustel (erineva paksuse ja konstruktsiooniga puit-, metall-, plast-, papp-, turva-, paremakäe-, vasakukäe-, mantel- ja mis iganes muudel ustel).
    Tehakse lühiülevaade lukust kui sisekujunduselemendist ning lukutoodete ergonoomilisusest.
    Üheskoos valitakse kaasaegsed lingid kas
    - ultramoodsate roostevabade linkide ja lukutarvikute sarjast- praktilistest ja kestvatest laiatarbesuunitlusega linkide hulgast või- ajastutehõnguliste antiikse disainiga toodete seast.
    Ei unustata ka toodete pinnakatete sobivust nii ukse värvi kui ka lihtsalt maitseelistustega, mõnikord aga isegi inimese naha ülitundlikkusega (näiteks nikli suhtes).
    Mõnede lukkude valikul on oluline kasutatavate võtmete arv (Abloy ja ASSA lukkudel on enamasti kaasas kolm võtit), nende kopeeritavus, ümberkodeeritavus, kasutustihedus, hooldatavus, remonditavus, lukuosade vahetatavus, moodulsüsteemsus ja paigaldatavus vana luku asemele.
    Vahel tuleb aga lukku ennast varaste eest kaitsta. Väga oluline on lukukomplektile antav garantiiaja pikkus ja toimiva ning professionaalse teenindusssüsteemi olemasolu, alates paigaldusest kuni luku- ja võtmekoode puudutava info turvalisuse tagamiseni.
    Ei tea, kuid tahaks
    Kolmas rühm inimesi on need, kes hoolimata kõigist lukuspetsialisti soovitustest ostavad toote ainult hinna järgi või loobuvad ostmast, sest nii odav toode lihtsalt puudub. Nende peale ei saa mingil juhul pahane olla, sest neil on väga suur potentsiaalne võimalus muutuda püsikliendiks mõne aja möödudes.
    Aeg, ruum ja võime oma vigadest õppida määravad ära, kas kujunetakse esimese, teise või kolmanda grupi tunnustega püsikliendiks.
  • Hetkel kuum
Paul Künnap: Soome ja Rootsi võidujooks terase pärast annab Eestile õppetunde
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Alphabeti head tulemused tekitasid järelturul ralli
Analüütikute prognoose ületanud Alphabeti majandustulemused kergitasid järelturul Google’i emafirma aktsiat üle tosina protsendi.
Analüütikute prognoose ületanud Alphabeti majandustulemused kergitasid järelturul Google’i emafirma aktsiat üle tosina protsendi.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Teabevara on nagu ülikool
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Swedbank kaotas kasumit vähem kui SEB
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Robotit arendav Eesti idufirma kaasas 1,5 miljonit eurot
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.