5. detsember 2003 kell 12:30

Lähiaastal võib kulla hind kerkida 450 dollarini unts

Kulla hind võib lähiaasta jooksul kerkida 450 dollarini unts ehk tasemeni, mida pole nähtud alates 1988. aastast, kirjutas uudisteagentuur Bloomberg.

Kulla hind on sel aastal kerkinud 16 protsenti, mis on põhjustatud peamiselt dollari kursilangusest euro suhtes. Väärismetalli hind oli ülalpool 400 dollari taset juba möödunud nädalal. Kullauntsi tulevikutehingute hind kerkis teisipäeval 407 dollarini, mis on kõrgeim alates 1996. aasta veebruarist.

?Nii füüsilise kulla fundamentaalnäitajad kui ka makromajanduslikud ning geopoliitilised tegurid soosivad kulla hinna tõusu,? kirjutasid analüütikud Malcolm Southwood ja Ian Preston oma viimases raportis. ?Kui me veel oktoobris prognoosisime kullauntsi hinnakoridoriks järgmise kuue kuu jooksul 350-410 dollarit, siis nüüd oleme seda koridori tõstnud. Aga me ei ole ka üllatunud, kui järgmise 12 kuu jooksul kerkib see üle 450 dollari taseme.

Kulla hinna tõusule aitavad kaasa ka kaevandusfirmade tulevikutehingud, mida on viimasel ajal tugevasti vähendatud. Tulevikutehingus hõlmasid metalli müüki enne selle tegelikku kaevandamist.

Hetkel kuum