15. märts 2004 kell 7:51

Börsikommentaar: börsil noteeritud võlakirjad, kellele ja milleks?

Ehkki alates reedest hakatakse börsi kauplema juba neljanda võlakirjadega, jääb veidi arusaamatuks nende börsil noteerimise mõte.

Alates reedest hakatakse Tallinna börsil kauplema Sampo Panga allutatud võlakirjadega. Noteerimisele kuulub 16 000 võlakirja emissiooni kogusuurusega 250 miljonit krooni. Tõsi, see on senistest emissioonidest suurim nii kogumahu kui ka väärtpaberite arvu poolest. Hansa Capitali ja Tallinna Sadama võlakirjaemissioonide maht on kummalgi 10 000 väärtpaberit ning 100 miljonit krooni. Eesti Posti emissiooni maht oli 35 miljonit krooni ja 3500 võlakirja.

Kokku saab kaubelda alates reedest 71 tuhande võlakirjaga mille nimiväärtus ulatub 10 000 kroonist kuni 15 646 kroonini. Miks nendega börsil kaubeldakse, jääb mulle arusaamatuks. Börsil kauplemise eesmärgiks on minu arvates väikeinvestorite kaasamaine. Võlakirjade nimiväärtuse on aga täiesti selgelt väikeinvestorite jaoks liiga suured. Seda näitab ka börsistatistika. Selle aasta kahe ja poole kuuga jooksul võlakirjadega tehtud neli tehingut.

Hetkel kuum