Seto Kuningriik Värskas

Ott Heinapuu 06. august 2004, 00:00

Sel laupäeval toimub Värskas üheteistkümnes Seto Kuningriigi päev. Aastatega on sellest seto peost kujunenud üle kogu Lõuna-Eesti oluline sündmus. Kuningriigipäev on traditsioonilistest seto kirmaskitest seltskonna poolest palju kirjum üritus: kui kirmaskile tuleb kohale enamasti oma küla ja ümbruskonna rahvas ning mõningaid väljaspoolseid, siis kuningriigis võib näha rahvast igast Setomaa ja Eesti nurgast, kõiki lojaalsemaid kuningriigi alamaid.

Tulijate hulgas on igal aastal kõik kõige paremad seto laulunaised ja -mehed, pillimehed, käsitöömeistrid, söögi- ja joogimeistrid. Neile kõigile korraldab kuningriigi Kroonikogu omal alal võistlused, mille võitjad saavad kogu aastaks kuninga õukonna ametimeheks, kuningal on oma näiteks oma leivaküpsetaja, õlletegija, käsitöötegija, karjus, pillimees ja muidugi sõnoline ehk laulude eestütleja. Tugevamatele meestele toimub kuninga vägimehe võistlus, päev läbi on avatud Setomaa ettevõtjate väljanäitus.

Kogu üritust raamivad kuninglikud kombetalitused seto moodi, muu hulgas kuulutatakse välja kuninga käsud ja peetakse maha sõjaväe paraad. Kuningriiki pääseb läbi tollipunkti, kust võõramaalane peab ostma viisa. Kuningriigi alamad pääsevad tasuta läbi, aga ainult juhul, kui kannavad seto piduriideid, nii et tollimehed neid võõrastest eristada teaksid.

Tuleks tähele panna, et Setomaa kuningas pole mitte kuningriigipäeval valitav ülemsootska, vaid Peko, setode jumal, kes on aastasadu andnud viljaõnne ja kaitsnud põldusid rahe ja muude kahjustuste eest. Kuninga asemik ehk ülemsootska, kelle kuningriigi alamad valivad, esindab oma rahvast aasta ringi, andes edasi kuninga käskusid, mida Peko sootskale unes ilmutab.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:26
    Otsi:

    Ava täpsem otsing