9. august 2004 kell 12:44

Sumitomo Mitsui sekkus maailma suurima panga loomisesse

Jaapani suurpank Sumitomo Mitsui Financial Group sekkus täna maailma suurima panga loomisesse, kirjutab Associated Press.

Mitsubishi Tokyo Financial Group on juba teinud pakkumise UFJile, mille tagajärjel tekiks Jaapanis maailma suurim pank. Sumitomo Mitsui teatas, et nad annaksid hädas UFJile vähemalt 500 mld jeeni (59 mld krooni) abi, püüdes seeläbi nurjata Mitsubishi Tokyo tegevust.

Sumitomo Mitsui ja Mitsubishi Tokyo on kaks Jaapani suurimat panka, kellest ühega liitumine aitaks UFJil kanda maha halbu laene. Liituv pank ületaks bilansimahult Citigroupi.

UFJ pressiesindaja Minoru Saotome ütles, et Jaapani suuruselt neljas pank uurib Sumitomo Mitsui pakkumist. Kuid ta lisas, et UFJ ei kavatse hüpata alt käimasolevatelt liitumisläbirääkimistest Mitsubishi Tokyoga.

Takashi Morita Sumitomo Mitsuist ütles, et pakkumises mainitud 500 mld jeeni oleks saadaval UFJile, kui see seda vajaks. Jaapani ärileht Nihon Keizai kirjutas, et Sumitomo Mitsui tahab, et liitumine saaks ellu viidud tuleva aasta aprilliks.

UFJ kaotas juunis lõppenud kvartalis 91,58 mld jeeni, kuna kandis maha halbu laene.

UFJ ja Mitsubishi Tokyo teatasid 16. juulil, et nad on ametlikes liitumisläbirääkimistes ja loodavad jõuda baasleppeni juuli lõpuks ning liitumiseni 2005. aasta septembriks.

Hetkel kuum