Dollar maksis vähem kui 12,50 krooni

Romet Kreek 19. oktoober 2004, 00:00

Aasias suhteliselt rahulikult kaubelnud dollar tugevnes natuke euro vastu Euroopas, kuid kukkus USAs kauplemispäeva alguses ära.

Aasias kauples euro kitsas 1,2475-1,2490 dollari vahemikus. Euroopas nõrgenes euro dollari suhtes 1,2490-lt 1,2465 dollarini, kuid USAs läks dollari elu kauplemispäeva alguses kibedaks. Euro oli kella 16.30ks tugevnenud 1,2470 dollarilt 1,2520 dollarile. Dollar nõrgenes 12,547 kroonilt 12,497 kroonile.

Languse põhjustas eile avaldatud välismaalaste USA-varade statistika. Jutt käib augustikuu numbritest. Augustis ostsid välismaalased 59 mld dollari eest USA valitsuse, firmade, omavalitsuste võlakirju, aktsiad ja muid väärtpabereid. Välismaalaste isu USA finantsvarade järele vähenes augustis võrreldes juuliga, mil USAsse voolas sisse 64 mld dollarit. Tegu on USA jaoks probleemiga, kuna tänu kapitali sissevoole on USA saanud osta välismaalt rohkem kaupa kui välismaale müüa.

"Dollar läheb vastu raskele ajale," ütles enne numbrite avaldamist Melbourne'is asuva Australia & New Zealand Banking Groupi valuutastrateeg Craig Ferguson Bloombergile.

USA jooksevkonto, mis hõlmab lisaks väliskaubandusele ka investeeringute liikumist, on olnud puudujäägis igas kvartalis pärast ülejääki 1991. aasta teises kvartalis. Puudujääk kasvas teises kvartalis rekordilisele 166,2 mld dollarini ehk 5,7 protsendini SKPst.

Neli USA keskpanga juhtivametnikku on viimase kuue nädal jooksul öelnud, et jooksevkonto defitsiit ei saa igavesti kasvada nõrgema dollarita.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:49
    Otsi:

    Ava täpsem otsing