EPL: E-valimised kipuvad Tallinna võimuvahetuse tõttu luhta minema

22. oktoober 2004, 07:34

Poliitikute plaan anda 2005. aasta sügisel rahvale võimalus valida linnade ja valdade volikogusid ka interneti vahendusel võib läbi põruda.

Praeguseni pole teada, kus ja millal toimub e-valimiste pilootprojekt, mille ajal saaksid riigi palgatud häkkerid rünnata elektroonilist valimissüsteemi ja sealt turvaauke otsida, kirjutab Eesti Päevaleht.

?Seoses Tallinna võimuvahetusega on see projekt venima jäänud,? tunnistas vabariigi valimiskomisjoni sekretariaadi juhataja Mihkel Pilving. ?Suvel olid meil kontaktid linnavõimuga, kes lubas välja töötada vajalikud õigusaktid, kuid nüüd asi toppab.? Varasema kokkuleppe järgi oli kavas testida e-hääletust küsimuses, kas Muuga peaks Tallinnaga ühinema.

Valimiskomisjoni esimees Heiki Sibul saatis esmaspäeval kirja linnapea Tõnis Paltsule, paludes temalt uue koalitsiooni seisukohta. ?Kui Tallinn alt ära hüppab, tuleb meil pilootprojekt mujal ellu viia,? märkis Pilving. Tema kinnitusel on tehniliselt kogu süsteem valmis ja läbi testitud. ?Tegime läbi proovihääletused, mis õnnestusid. Asi on ka poliitikute otsustada, sest vajalikud on seadusemuudatused,? rääkis Pilving. ?Kui Riigikogu jääb oma seisukoha juurde, on lootust, et kohalikel valimistel saab e-hääletust rakendada.?

E-hääletuse nõrgaks kohaks on veel see, et praegu on vaid 8000 inimesel arvutiga ühendatud ID-kaart. Kuigi e-valimiste lubadus on kirjas võimuleppes, sõdib selle vastu kogu hingest Rahvaliit. ?Neid ei tohiks tulla. Tegu oleks absoluutse pettuse ja häälteostmise mehhanismi sisseviimisega,? ütles Rahvaliidu juhtpoliitik Janno Reiljan. Eesti väärib Reiljani kinnitusel palju paremat kui Valgevene tee.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing