• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Uute liikmete majanduskasv kogu EList poole kiirem

  Vastliitunud Euroopa Liidu liikmesriigid on jätkuvalt Euroopa Liidu kasvumootor. Euroopa Rekonstruktsiooni- ja Arengupanga (EBRD) hinnangu kohaselt on uute liikmesriikide selle aasta majanduskasv 4,9 protsenti võrrelduna 2,5 protsendiga Euroopa Liidus tervikuna (vanad ja uued liikmed koos), teatab Bloomberg.
  Tõsi, pank näeb märke, et pärast liitumist on terves reas Ida-Euroopa liikmesriikides eesotsas Poola ning Ungariga turumajanduslikud reformid praktiliselt seiskunud. Nendega on edasi läinud vaid Eesti, T?ehhi ja Slovakkia. Eesti ja Slovakkia puhul tõstetakse esile pangandussektori reformi. T?ehhi Vabariik paistab silma edumeelse investeerimist puudutava seadusandluse ning edukate avalike esmaemissioonide (IPOde) poolest.
  Kui aga praegused tendentsid jätkuvad, võib väga kergesti loorberitele puhkama jäänute hulka sattuda ka Eesti. Praegune valitsuskoalitsioon näib erastamise lõpetanud olevat ja hoiab riigile jäänud ettevõtteid kümne küünega kinni. Näiteid pole vaja kaugelt otsida. Selle asemel, et toetada Eesti Raudtee viimist börsile, teatavad ministrid, et nad on selle vastu puht emotsionaalselt ning valitsuse esindajad kaaluvad hoopis Eesti Raudtee aktsiad tagasi osta. Ühest küljest võib sellest aru saada. Rumala erastamise tulemusena läksid uuele omanikule nii veerevkoosseis kui ka liiprid. Nüüd ollakse hädas, et tuumikinvestor eelistab infrastruktuuri investeerimisele osta uusi vedureid, mis on loomulik, sest vedurid suurendavad ettevõtte efektiivsust.
  Enam ei räägita ka Eesti Energia ja Tallinna Sadama aktsiate börsile viimisest. Jällegi: kui Eesti Enegia puhul pääseti üle noatera suurest veast ja uue katsega viivitamine on mõistetav, siis Tallinna Sadama riigi omanduses hoidmisel ei näe mingit põhjendust. Erastamisvastase mõttelaadi süvenemine võimukoridorides on üheks põhjuseks, miks viimasest IPOst on möödas pea kuus aastat.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Saksa majandusajakirjanik valimiste eel: taastame Hansa Liidu!
Miks ei võiks Tallinn, Riia, Bremen ja Hamburg, aga ka teised endised hansalinnad puhuda uuesti elu sisse kunagisele Hansa Liidule? See oleks uut tüüpi linnade ja ettevõtete liit, mida juhiks mitte nostalgia, vaid soov astuda vastu Hiina hegemoniaalsetele ambitsioonidele Euroopas, kirjutab Saksamaa majandusajakirjanik Manfred Sieg (Sieg-Tech).
Miks ei võiks Tallinn, Riia, Bremen ja Hamburg, aga ka teised endised hansalinnad puhuda uuesti elu sisse kunagisele Hansa Liidule? See oleks uut tüüpi linnade ja ettevõtete liit, mida juhiks mitte nostalgia, vaid soov astuda vastu Hiina hegemoniaalsetele ambitsioonidele Euroopas, kirjutab Saksamaa majandusajakirjanik Manfred Sieg (Sieg-Tech).
Sigade hinnad kukkusid Hiinas tagasi maa peale
Pärast kahe aasta pikkust perioodi kõrgeid sealiha hindu seisab Hiina silmitsi vastupidise probleemiga: sealiha on nüüd ligikaudu poole odavam, vahendab Wall Street Journal.
Pärast kahe aasta pikkust perioodi kõrgeid sealiha hindu seisab Hiina silmitsi vastupidise probleemiga: sealiha on nüüd ligikaudu poole odavam, vahendab Wall Street Journal.
Elektrienergia hinnatõus paneb aina rohkem kodusele päikeseenergia-jaamale mõtlema
Juba neljas kuu järjest näeme väga olulist elektrienergia hinnatõusu ning arvestades kasvavat nõudlust elektrienergia järele ja tootmise liikumist 100% süsinikuvabaduse suunas, pole odavnemist ka lähitulevikus näha.
Juba neljas kuu järjest näeme väga olulist elektrienergia hinnatõusu ning arvestades kasvavat nõudlust elektrienergia järele ja tootmise liikumist 100% süsinikuvabaduse suunas, pole odavnemist ka lähitulevikus näha.
Leedu soovitab lahti saada Hiina telefonidest Eesti seisukoht: meil pole põhjust Leedu leidudes kahelda
Leedu kaitseminister soovitas inimestel vältida Hiina telefonide ostmist ja ära visata need, mis juba olemas on, sest avastas sinna sisse ehitatud tsensorlahenduse, kirjutab Reuters. RIA peadirektori asetäitja Gert Auväärti sõnul ei ole RIA sarnaseid analüüse läbi viinud, kuid neil pole põhjust Leedu riikliku küberjulgeoleku keskuse raportis ja leidudes kahelda.
Leedu kaitseminister soovitas inimestel vältida Hiina telefonide ostmist ja ära visata need, mis juba olemas on, sest avastas sinna sisse ehitatud tsensorlahenduse, kirjutab Reuters. RIA peadirektori asetäitja Gert Auväärti sõnul ei ole RIA sarnaseid analüüse läbi viinud, kuid neil pole põhjust Leedu riikliku küberjulgeoleku keskuse raportis ja leidudes kahelda.