Romet Kreek • 15. detsember 2004 kell 22:00

USAs makstakse kõrgemat intressi

Teisipäeva õhtul tõstis USA keskpank ootuspäraselt baasintressi 0,25 protsendipunkti võrra, 2,25 protsendile.

USA meelitab rahaturult ligi raha, pakkudes eurost kõrgemat tootlust. Näiteks kuuekuulise hoiuse eest maksti rahaturul eurodele 2,18protsendist intressi ja dollarile 2,66protsendist intressi. Oluliselt kõrgemat intressi teenib raha, kui seda hoiustada Briti naeltes ? 4,8 protsenti ? ja Austraalia dollarites ? 5,36 protsenti. Jaapani jeenile on intress nullilähedane ja ?veitsis frangis võtavad pangad raha vastu 0,8 protsendiga. Ka võlakirjaturul on USA valitsuse võlakirjade tootlus kõrgem. 10aastased USA valitsuse võlakirjad pakuvad 4,12protsendist tulusust, Prantsusmaa ja Saksamaa omad 3,55 protsenti.

Oodatakse, et USA keskpank tõstab ka tulevikus intresse. Veebruaris ootavad võlakirjadiilerid USA keskpangalt intressi tõstmist 2,50 protsendile. Sellisel arvamusel on 22 võlakirjadiilerist 19. Tuleva aasta lõpuks peaks analüütikute prognooside põhjal USA baasintress olema 3,5 protsenti.

?Pole põhjust, miks keskpank lõpetaks intressi tõstmise. Sellest andsid nad väga selgelt märku,? ütles Rabobanki analüüsiosakonna juht Bernard Walschots Bloombergile.

?USA valitsuse võlakirjade hind pole rahapaigutamisel probleemiks, selleks on hoopis dollari kurss,? ütles Tokyos asuva 44 mld dollari suuruse varade mahuga Kokusai Asset Managementi fondijuht Masahiro Nishida.

Hetkel kuum