Ülo Toomsalu • 9. märts 2005 kell 5:38

PM: Eesti maksumaksjad tahaks USA tulumaksu kaotamise idee üle võtta

Maksumaksjate liit soovitab USA presidendi George W. Bushi maksureformi eeskujul Eestis üksikisiku tulumaksust loobuda.

Samal ajal kui Eestis keeb vaidlus, kas jätkata tulumaksu alandamist praeguselt 24 protsendilt 20 protsendile, saadab maailmamajanduse juhtriigi, USA president Bush Kongressile seaduseelnõu, mis asendab sissetulekutelt võetava tulumaksu senisest suurema tarbimiselt võetava käibemaksuga, kirjutab Postimees.

«Eesti poliitikud peavad lõpetama vastutustundetud jutud tulumaksu alandamisest loobumisest ja võtma päevakorda tulumaksu asendamise senisest kõrgema käibemaksuga,» ütles maksumaksjate liidu aseesimees Vello Vallaste. Maksumaksjate liit ühendab Eesti tähtsamaid suurettevõtteid ja väikeärimehi.

Tulumaksust loobumisest võidaksid Vallaste sõnul ennekõike vaesemad inimesed ja keskklass, kelle sissetulekud suureneksid märgatavalt. Rikaste võit oleks suhteliselt väiksem, sest tõenäoliselt ei suuda nad rohkem tarbida kui praegu. Tarbimisest üle jääv raha muutuks pangakontodel majandust elavdavaks investeerimisressursiks.

Eesti maksukärbete mootor Reformierakond suhtub tulumaksust loobumisse kui nende ideoloogiaga kattuvasse revolutsioonilisse sammu pooldavalt, kinnitas Reformierakonna maksuideoloog Andres Lipstok.

Kuid samas suhtuvad reformistid Bushi idee Eestisse importimisse ettevaatlikult, sest kardavad konkureerivate erakondade survel isegi praeguse tagasihoidliku tulumaksureformi peatamist.

Hetkel kuum