Jazzkaar on Euroopa kaardil uhkemalt, kui teame

Teisipäevane kontrabassimängija Avishai Coheni kontsert jääb Jazzkaare ajalukku ühe säravama hetkena. Usun, et sama juhtub Omar Sosa ja Dhafer Youssefi esinemisega. Maailmas ei ole just palju igamaitse-d?ässifestivale, mille puhul ausalt saaks öelda, et elamusi on rohkem kui tublit Harju keskmist.

Tänu kiindumusele d?ässi olen aastatega saanud aimu sellest, mis peitub nende festivalide köögipoolel, mida tituleeritakse maailma parimaiks ja suurimaiks. Konveier- ehk maratonfestivalide programmid pimestavad sadade d?ässigurudega. Publik konkureerib parimatele seisu- ja isekohtadele ning muusikud publiku võlumisele. Sakala keskuse punasesse tooli istudes asetub aga kõik omale kohale ? kodune atmosfäär, helged inimesed ja hea muusika on siinsamas.

Tõsi, Hollandis, ?veitsis või Prantsusmaal on suuremad saalid, suurem eelarve, korraldustiim ja kavas kõik need supergrupid, kellest Jazzkaar saaks valida korraga vaid paar. Ka muusikud pingutavad noil megafestivalidel, sest kohal on ju bisnismenid, kellest sõltub, kas müüb või ei müü. Jazzkaarel võetakse aeg heas mõttes maha. Ja antakse tuuri või aasta parim kontsert. Emotsionaalse allahindluseta ja võimsa paueriga sõltumata päevast või kellaajast.

Jazzkaare kodulehele tekkinud mahukas fotogalerii tuletas meelde mõned kontserdivälised mälupildid.

Esimene pildiseeria. Nagu ikka pärast head kontserti, ostis publik ära kõik esinejal kaasas olnud plaadid. Sakala suurest saalist välja valgunud kuulajad peaaegu ründasid lätlaste Cosmost autogrammi saamiseks. Soliidne noorpaar üritas pisivalega pääseda Draamateatri 3. rõdule kas või seisukohale, et näha oma lemmikut, Kimmo Pohjoneni.

Teine pildiseeria. Kella 7 paiku hommikul saadab küünikuks sündinud sõber MSNis teate, et eelmise õhtu Avishai Coheni kontsert oli tema elu suurim muusikaelamus ja et ta tunneb end siiani justkui üleva emotsioonimulli sees. Eakas härrasmees püüab vaimustusest aplodeerida kõigile Charles Lloydi soolodele, ehkki abikaasa ontlikult vaigistab, et plaksutatakse ju lugude lõpus.

Kolmas pildiseeria. Tubli järjekindlusega mängib mees kontserdi vältel mobiilimängu, sest abikaasa ütles, et kontserdile tuleb minna. Taas istub esimestes ridades noormees, kes kõige magusamatel muusikahetkedel sosistab kallimale mesijuttu ja piilub saalis istuvat rahvast, et seejärel taaskord kontserdi kulminatsioonihetkel mõõdetud sammul välja jalutada.

Jah, ka kolmas pilt on tõsi, ent hetki, mis jõuavad esimesse kahte pildialbumisse, on võrratult rohkem, kindlasti tuhandeid. Lisaks pildid, mida me Sakala keskuses ise Jazzkaarel kohalolekuga loome ja endale salvestame.

Hetkel kuum